A vevők diktáltak New Yorkban, 10 ezer pont felett a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Szép eredménnyel zárták a szerdai kereskedést a legfontosabb New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones a lélektanilag fontos 10 ezer pontos határ fölé került.
Vágólapra másolva!

A harminc amerikai nagyvállalat részvényeinek mozgását követő Dow Jones Industrial Average 2,8 százalékkal 10 018 pontra emelkedett szerdán. A technológiai ágazat indexe, a Nasdaq 3,1 százalékkal erősödött; a félezer papír teljesítményét jelző S&P 500 pedig szintén több mint 3 százalékos többlettel zárt.

A kereskedés során fokozatosan emelkedtek a mutatók, ami részben annak volt köszönhető, hogy a State Street Corp intézményi befektető közölte, a második negyedévi eredménye jóval nagyobb mértékben nőtt, mint amire a szakértők számítottak. A cég árfolyama erre 10 százalékkal emelkedett. A State Street Corp részvényének a drágulását követték a banki papírok is. Hozzájárult az emelkedéshez az is, hogy a befektetők szerint a jövő héten kezdődő gyorsjelentési szezonban a vártnál jobb eredményekkel rukkolnak elő a cégek.

Jelentősen nőtt az energiaipari cégek árfolyama, köszönhetően a kőolaj drágulásának. Az olajár azután került emelkedőre, hogy az elemzői várakozások szerint a csütörtökön megjelenő hivatalos adat szerint a múlt héten csökkent az amerikai olajtartalék állománya.