Amerikaiak figyelhetik az európaiak bankszámláit

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament döntése szerint hozzáférhetnek az amerikai terrorelhárító nyomozók az európai ügyfelek számlaadataihoz. Az egyszer már elutasított tervet most egy európai biztosíték miatt fogadták el.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti képviselők elfogadták azt a jogszabálytervezetet, amely lehetőséget ad az amerikai terrorelhárítóknak, hogy európaiak banki adataihoz hozzáférjenek. A megegyezésnek az volt a feltétele, hogy az európai hatóságok (az Europol) nyomon követhessék az amerikai nyomozásokat.

Az Európai Parlament megegyezése szerint az amerikai szervek hozzáférnek a Swift vállalat adataihoz, amely napi több millió tranzakcióról tárol feljegyzéseket. Az Egyesült Államoknak erre azért van szüksége, mert a terrorizmus könnyebben felderíthető a számlákon áramló pénzeken keresztül.

A BBC szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter személyesen is lobbizott a törvény elfogadásáért, mivel februárban az európai parlamenti képviselők már elutasították az első változatot, mivel az a személyes adatbiztonságot sértette volna.

A nemzetközi banki átutalásokat bonyolító, Swift nevű hálózat működtetőit a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után utasították az amerikai hatóságok, hogy engedjenek betekintést az európai tranzakciókat is tartalmazó adatbázisba. Mivel nemrég a Swift brüsszeli adatbázisának biztonsági másolatát amerikai földről Európába telepítették át, új egyezményre van szükség az EU és az USA között - máskülönben az amerikai hatóságok nem férhetnének hozzá az adatokhoz.