Magyarország legnagyobb geotermikus fűtőműve épül

2010.07.08. 15:46

Közel ezer lakást és közintézményeit is termálvízzel fűti novembertől a baranya megyei Szentlőrinc. A 442 millió forintos támogatással épülő fűtőmű, hazánk legnagyobb geotermikus vállalkozása.

A baranyai kisváros melletti kútból kitermelhető víz 87 Celsius fokos, zárt rendszerben elérheti a 90 fokot is, hozama maximálisan 25 liter másodpercenként. Így a geotermikus energiát hasznosító erőművel teljes egészében kiváltható a jelenlegi földgázalapú távhőszolgáltatás a 7500 lakosú Szentlőrincen.    

Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere az ünnepélyes alapkőletételen hangsúlyozta: a fejlesztésnek köszönhetően 900 lakást és a közintézményeket geotermikus energiával fogják fűteni, emellett a fűtésre használt és a helyi hőerőműtől visszaérkező vizet később üvegházak fűtésére is fel lehet használni. 

Uránt kerestek melegvizet találtak 

1977 óta tudták, hogy igen forró vizet rejt mélyen a föld, akkoriban urán után kutattak a Mecsek talpazatánál és így találták meg a 97 fokos vizet - ezt már Karakán Béla, a város jegyzője mesélte az [origo]-nak. De a relatíve olcsó olaj és gáz miatt aztán oly annyira feledésbe merült a kincs, hogy még 2002-ben is azon gondolkodott a Szentlőrinc vezetése, hogy biomassza-erőművet építsen. Idén tavasszal aztán előkerültek a hetvenes évek végének kutatási dokumentumai, és egy új fúrás 1800 méter mélyen 86 fokos vizet talált. A jegyző szerint a termálvíz felhasználása abban jelent majd segítséget a lakosságnak, hogy elfelejthetik a gázáremelésekkel együttjáró távhő díjának növekedését.

442 millió forintos támogatás

A rendezvényen jelen volt Izland külügyi és külkereskedelmi minisztere, Össur Skarphédinsson is, aki hangsúlyozta: Izland a geotermikus energia hasznosítása területén szerzett több mint 70 éves tapasztalattal tudja majd gazdagítani az uniót. Jelezte: országa benyújtotta csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz.    

Az ünnepségen Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikai helyettes államtitkára  a geotermiát jelentős kiugrási lehetőségnek nevezte, tekintettel az olajár várható alakulására. Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója a projektet ismertetve elmondta: Magyarországon eddig ez a legnagyobb vállalkozás a föld hőjének kiaknázására. Az új létesítmény megszünteti a fosszilis energiaforrással működő erőművet és az ezzel járó szennyezést. Közölte: az ősszel megkezdhetik a távhőszolgáltatást Szentlőrincen, jövőre pedig már Miskolcon dolgoznak. Hozzátette: a projekt KEOP forrásból 442 milliós támogatást nyert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK