Az erős svájci frank már a növekedést is fenyegeti a japán bankóriás szerint

Vágólapra másolva!
Akár 1 százalékkal is kisebb lehet jövőre a magyar növekedés az erős svájci frank miatt az egyik vezető japán bankház szerint.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a forint a svájci frankkal a mostani, gyenge szinten marad, az nyomot hagyhat a magyar háztartások fogyasztásán - mondta a Nomura londoni elemzője, Peter Attard Montalto a Bloomberg szerint. A közgazdász szerint az árfolyamhatás a munkanélküliség emelkedésével és a bankadó miatti hitelszűkítéssel együtt egyértelműen rizikót jelent a magyar növekedésre.

Péntekenen délelőtt a svájci frank 210 forint alá került, az euróval 280 forint alatt kereskedtek.

Az egyik legnagyobb japán pénzügyi cégnek számító Nomura becslése szerint az erős frank 1 százalékot vehet el a 2011-es magyar GDP-dinamikából. Tavaly 6,3 százalékkal csökkent a magyar gazdaság kibocsátása. A bankház szerint a forinttal szemben 2009-ben éves szinten 13 százalékot erősödő frank már tavaly is 2,5 százalékkal csökkentette a magyar növekedést. Az idei előrejelzésekben 0,5 százalékos, a 2011-es prognózisokban 2,5 százalékos magyar növekedési adat szerepel.

A frank erősödése a devizahitelesek négyötödét kitevő frankhitelesek helyzetét rontja, az ő esetükben ugyanis ez a törlesztőrészletek szinte automatikus megugrásával jár. A frank június végén emelkedett soha nem látott szintre a magyar pénzzel szemben, azóta ugyan volt egy kisebb korrekció, de az árfolyam így is jóval magasabb, mint a frankhitelek többségének felvételekor (erről itt olvashat részletesen).

A Bloomberg szerint a magyar devizahiteleseket nem csak a svájci pénz általános erősödése érintette hátrányosan, hanem az is, hogy kormánypárti képviselők június elején olyan kijelentéseket tettek, amelyek Görögországhoz hasonlították a magyar államháztartási helyzetet.

A Bloomberg arra is felhívja a figyelmet, hogy az összes hitel 8 százalékánál van legalább 90 napos fizetési csúszás, ami az egy évvel korábbihoz képest kétszeres értéket jelent.