Elegendő tartalékkal rendelkezik a magyar villamos energia rendszer, hogy a kánikulai napokon is kielégítse a légkondicionálók miatt megnövekvő fogyasztást.

A napi áramfelhasználás 6000 megawatt körül tetőzött hétfőn a légkondicionálók használata miatt, de van elegendő tartalék a villamos energia rendszerben - közölte a Mavir. Tari Gáborra, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatójára hivatkozik a cég közleménye, aki szerint  a magas importnak is köszönhetően 2000 megawatt tartalék áll rendelkezésre.
   
Ezen a nyáron eddig június 10-én volt a legmagasabb, 5832 megawatt a napi csúcsteljesítmény, 25 foknál valamivel magasabb átlaghőmérséklet mellett. Az eddigi nyári rekord 2007-ben volt, helyenként 40 fokot meghaladó hősében 6320 megawatt.
   
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további  1 fok emelkedés 60-100 megawatt  terhelésnövekedést jelent. Ha folytatódik a meleg, kedden-szerdán minden bizonnyal újabb csúcsot dönt az áramfelhasználás. A klímák használatához itt olvashat praktikus tanácsokat.