Nem változnak a Richter és az Egis orosz pozíciói

Vágólapra másolva!
A Richter és az Egis orosz exportját nem érinti, hogy Moszkva saját gyártásban kíván előállítani jónéhány készítményt a jövőben.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány által jóváhagyott stratégiai gyógyszerek listáján döntően olyan készítmények szerepelnek, amelyek nem tartoznak az Egis, illetve a Richter termékportfóliójába - válaszolták a magyar gyógyszergyártó cégek. Az 57 stratégiai gyógyszer oroszországi gyártásával kapcsolatos kormánykezdeményezés pontos részleteit még nem publikálták. A jelenlegi tudásuk szerint a helyi gyártásra tervezett gyógyszerek döntően nem az Egis portfóliójába tartozó termékek - közölte Menthy Mariann, a társaság kommunikációs vezetője.

A Richter működésére nincs befolyással az elfogadott lista - mondta Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs vezetője. Hozzátette: a listán szereplő gyógyszerek alapvetően olyan készítmények, amelyek nem esnek egybe a Richter jellemző terápiás területeivel.

Radikális importcsökkentésre készülnek

Oroszország gyógyszeripari fejlesztési stratégiája azt célozza, hogy 2020-ra a forgalomban lévő gyógyszerek piacán az orosz részesedést 20 százalékról 50 százalékra emeljék, az exportot a 2008-as szintről nyolcszorosára növeljék, a helyi gyógyszergyárak termékportfóliójában pedig 60 százalékra bővüljön az innovatív gyógyszerek aránya.

Ezzel összefüggésben az orosz kormány július 6-án jóváhagyta azoknak a stratégiai fontosságú gyógyszereknek a listáját, amelyek gyártását Oroszországban biztosítani kell. A listára 57 olyan fontos gyógyszer került fel, amelyeket még nem gyártanak Oroszországban. Ezek onkológiai, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint hepatitis B és C, multiplex szklerózis és a Gaucher-kór (genetikailag öröklődő, enzimhiány okozta betegség) gyógyítására szolgálnak.

Jelentős az orosz piac

Mindkét magyar gyógyszergyár exportjában fontos szerepet tölt be Oroszország, amely a legnagyobb külpiaca mind az Egisnek, mind a Richternek. Mindkét társaság rendelkezik saját oroszországi gyártóbázissal is. Az Egis tavalyi - 2009. szeptember 30-án zárult - üzleti évének teljes árbevétele 106,3 milliárd forint volt, ebből 32,64 milliárd forintot, azaz 156,6 millió dollárt tett ki az orosz és FÁK-piaci kivitel együttes értéke. Utóbbiból 114,8 millió dollár az orosz piacról származott.

A Richter 2009. évi, konszolidált 267,3 milliárd forintos (952,4 millió euró) árbevételéből 60,5 milliárd forintot (215,6 millió euró) képviselt az oroszországi export. Az orosz és FÁK-piaci kivitel együttes értéke 84,8 milliárd forint (302 millió euró) volt.