Szerdán kiderül, fizetnek-e a szlovákok a görögöknek

Vágólapra másolva!
Szerdán terjeszti az új pozsonyi kormány elé az európai uniós segélycsomaghoz való szlovák hozzájárulás kérdését az új kormányfő, Iveta Radicova.
Vágólapra másolva!

Az új szlovák kormány továbbra is ellenzi a Görögországnak nyújtandó mentőcsomag ötletét - mondta a Wall Street Journal (WSJ) szerint Iveta Radicova, az új pozsonyi miniszterelnök, aki első munkanapján Brüsszelbe utazott, hogy Herman van Rompuy uniós elnökkel találkozzon.

Radicova kifejetette, hogy "nagyon nem ért egyet" a tervezettel, de azt is bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen már dönthetnek arról, hogy Szlovákia részt vesz-e, és ha igen, miképp a pénzügyi stabilitási mechanizmusban. Az eredetileg júlis 1-jével induló keretprogramhoz Szlovákiának 4,4 milliárd eurót kellett volna adnia, de erre egyelőre nem került sor.

"Egy ilyen helyzetben, amikor árvizekkel kell küzdenünk, nincs elég forrásunk, az uniós pénzek felhasználása pedig nem elégséges (...) a rendelkezésre álló forrásainkat az árvizi helyzet rendezésére fogjuk fordítani, és ezt fogom mondani Brüsszelben is" - június közepén még ezt mondta Iveta Radicová, aki akkor még a szlovák kormányfői poszt fő várományosa volt.

Radicová azután fogalmazott ilyen egyértelműen, hogy a szlovák jobbközép pártok együttműködési megállapodást kötöttek, és ezzel esélyük lett arra, hogy bár a választást Robert Fico nyerte, de mégis ők alakíthassák meg a következő pozsonyi kabinetet.

Pár nappal a fenti, kemény hangú kijelentések után európai uniós vezetők komoly nyomás alá helyezték a kormányalakításra készülő szlovákiai pártokat, amiért többen közülük elutasítják a görög válság miatt létrehozott mentőcsomagban való részvételt (erről itt olvashat részletesen).

Radicová már a kampány alatt veszélyesnek és a lehető legrosszabb megoldásnak nevezte a 750 milliárdos alapot. A Fico-kormány májusban már rábólintott a görög tervre, de mivel a parlamentnek is el kell azt fogadnia, így a kormányfő már akkor jelezte: a végső szót a választások után mondják majd ki.