Kéthónapos csúcson a forint a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
A kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően erősödött a forint kedden, a dollár pedig esni kezdett, az amerikai deviza jegyzése 219 forint alá ment.
Vágólapra másolva!

Kedden egész nap erősödött a forint, este fél kilenc után nem sokkal az euró 277,68 forintot ért. A dollárt ugyanekkor 218,43, a svájci frankot 207,18 forinton jegyezték.

Délután fél 5-kor egy euróért még valamivel több, mint 278 forintot kértek, egy dollár 219,50 forintba került, egy svájci frank pedig 208,30 forintot ért. A dollár legutóbb május elején volt ennél is gyengébb a forinttal szemben, azaz két hónapja nem járt 220 forint alatt. Az amerikai pénz egységéért június elején még több mint 240 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

A piacon kedden sem voltak nagy mozgások, alacsony forgalomban szerényen erősödött a forint. Ez elsősorban a kedvező nemzetközi befektetői hangulattal magyarázható.

Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője piaci kommentárjában kifejtette, a nemzetközi gyorsjelentési szezont megnyitó Alcoa a vártnál jobbat jelentett, a portugál leminősítés hatása is minimális, így a forintot sem tette lejtőre az eurózóna egyik államának kedvezőtlenebb befektetői kategóriába kerülése.

Az elemző úgy véli, a forinterősödés irányában a 275,50-es szint jelent komolyabb ellenállást, a Takarékbank elemzői szerint ennek eléréséhez azonban a mostaninál jobb hangulat kell, ezért prognózisuk szerint 277 és 280 forint között mozoghat az euró árfolyama. A Raiffeisen devizakereskedői szerint pedig kedden 275,50-279,60 forint között ingadozhat az euró.