Feketén adják-veszik a magyar bor felét

Vágólapra másolva!
Számla nélkül kerül forgalomba a magyar bor 45 százaléka, ami az ágazat legsúlyosabb gondja a szakemberek szerint, akik egységes szerkezetben oldanák meg a problémákat.
Vágólapra másolva!

A borágazat egyik legsúlyosabb problémája jelenleg a számlázatlan forgalom, amely becslések szerint jelenleg eléri a borforgalmazás 45 százalékát. A témával foglalkozni kíván az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottsága, amelynek elnöke, Tiffán Zsolt (Fidesz) a testület keddi alakuló ülésén hatékony, a problémákra érzékeny, a szakmai szervezetek véleményét figyelembe vevő bizottsági munkát ígért.

A bizottság várhatóan áttekinti majd az ágazat általános, helyzetét, továbbá a külföldi borimport anomáliáit, a számla nélküli forgalmazás felszámolásának lehetőségeit. Foglalkozni fog a 2008-2009-es évek bor forgalomba hozatali járulékának felhasználásával, valamint megvizsgálja az uniós országokba irányuló úgynevezett álborexport kérdéskörét is. A bizottság alakuló ülésén az országgyűlési képviselőkön kívül jelen voltak a szakmai és érdek-képviseleti szervezetek, valamint a szaktárca képviselői és szakértői is.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a számla nélküli kereskedelem visszaszorítása mellett további problémának nevezte a külföldi borok ellenőrizetlen behozatalát, ezeket szerinte az ágazat védelmében mielőbb rendezni kell. A szakember sürgette az alkalmi munkavállalás, a környezetvédelmi termékdíj, a jövedéki szabályozás, valamint a borellenőrzés és a bormarketing problémáinak megoldását is.

Az ülésen részt vevő szakértők szorgalmazták, hogy az ágazat gondjait átgondoltan, egy egységes szerkezetű "menetrend" figyelembevételével oldják meg. Többen úgy vélekedtek, hogy ez segítené az ágazatban az ésszerű forrásfelhasználást is.

Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője arról szólt, hogy a magyar borászati oktatás versenyképes mind közép-, mind felsőfokú szinten az Európai Unióban. A borászati kutatást a professzor ismét a szaktárca felügyelete alá helyezné.