Szerdán gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A devizapiacon nyárias a hangulat, azaz alacsony a forgalom, míg a befektetők hangulatának kedvez, hogy heteken belül létrejöhet az európai pénzügyi mentőalap. A forintra eleinte kedvezően hatottak az európai mentőmechanizmus fejleményei, illetve a görög kötvénykibocsátás, 10 óra után azonban gyengülni kezdett az árfolyam. Délután fél ötkor 278,61 forintba került egy euró.
Vágólapra másolva!

Délután fél ötkor 278,61 volt az euró árfolyama.. A reggel erős forinthoz képest ez gyengülésnek számít. A relatív gyengülés mögött nem volt jelentős hír, inkább az elmúlt napok növekedéséből vették ki a profitot a befektetők. A dollárt 219,36 forinton jegyezték szerdán délután 1,2706 dolláros euróárfolyam mellett.

A Raiffeisen napi devizapiaci elemzésében előre jelezte a kisebb visszapattanást, mivel azt írták, hogy a forint több napos jó teljesítménye után megért a korrekció, tehát elképzelhetőnek tartottak némi gyengülés a napokban. Később - kedvező világpiaci környezetben - ugyanakkor nekimehet az árfolyam a 273-as szintnek is. A bank kereskedői szerint 276,30-279,90 között mozoghat az árfolyam szerdán.

A forint árfolyama a szerda reggeli kereskedésben még jóval 277 forint alatt volt, első sorban az eurózóna kedvező hírei miatt. Az európai pénzügyminiszterek elkötelezték magukat, hogy helyreállítják a bizalmat az eurózóna iránt, így július végéig két fontos lépést is tesznek. Egyrészt július 23-án publikálják az európai bankok ellenállóképességét vizsgáló teszt eredményét, másrészt az ígéretek szerint a hónap végére áll fel az európai mentőmechanizmus.

A görög adósságválság terjedésétől való félelmükben májusban vetették fel az európai vezetők, hogy létrehoznak egy összesen 750 milliárd eurós alapot, amelyből a fizetésképtelenség szélére sodródó államokat segítik ki. Később azonban bizonytalanságot okozott, hogy nem lehetett tudni a mentőmechanizmus részleteit, s így az euró gyengülése nem állt meg. Azóta a június eleji mélyponthoz (1,2 dollárt ért az euró) képest azóta erősödött az európai közösségi pénz, jelenleg 1,27-nél jár. Az euró stabilizálódása a forintot is erősítheti.

Segítséget nyújtott az eurónak a görög kötvénykibocsátás is, amely háromszoros túljegyzés mellett alacsony hozamokat hozott. Az esemény jelentősége, hogy Görögország - még ha egyszeri alkalommal is - a piacról tudta magát finanszírozni, az IMF-hitelnél kedvezőbb kamatok mellett.