Elolvadt zárásra a BUX-nyeresége

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,20 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 22 838,19 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 20,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen zártak az előző naphoz képest. Délben még 23 ezer pont fölött is járt a BUX, de a növekedés elolvadt nap végére.
Vágólapra másolva!

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán nyilvánosságra került, kedvezőtlen tengerentúli makroadatok azt jelzik: a nagy hurráoptimizmusnak vége. A gazdasági teljesítmény ugyanis nem támasztja alá a részvények beárazottságát, csütörtökön volt is egy korrekció a budapesti részvénypiacon. Ilyen emelkedés hazai viszonylatban nem igazán fenntartható - magyarázta az üzletkötő.

Mint kifejtette, egy-két hétig eltarthat még ez a helyzet, de augusztus elején olyan adatok is közismertek lesznek, amelyek további vásárlókat is eltántoríthatnak a részvények vásárlásától. Elfogyott a muníció, a költekezés nem megoldás, a kamatot pedig nem lehet tovább csökkenteni - mondta.

Érdemes követni a bennfenteseket és szépen csökkenteni a részvényeket - tette hozzá az üzletkötő, megemlítve a Mol egyik igazgatósági tagja csütörtökön immár harmadik napja tartó részvényeladását.

Kicsit profitrealizálós, kicsit eladogatós volt a budapesti részvénypiac csütörtökön - mondta Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője, szintén emlékeztetve a kedvezőtlen adatokra. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a múlt heti emelkedést követően mostanra fontos ellenállások jelentkeztek mind külföldi, mind hazai részről. Ilyen esetekben kell egy lendület a piacnak ahhoz, hogy áttörje az ellenállásokat. Amennyiben ez sikerül, egy idő után újra ez következik, de már magasabb szinten. Jelenleg ez az erő nincs meg már a részvénypiacban, lévén, hogy egyhuzamban elég sokáig emelkedett.

"A múlt héten lényegében elértünk a sáv aljától a sáv tetejéig" - emlékeztetett az üzletkötő. Szerinte nem kell csodálkozni azon, hogy a történtek után nem tud továbblépni a budapesti részvénypiac, amely a múlt heti emelkedéssel fontos szinteket ért el. A kérdés most az, hogy mégis kiugrik-e vagy újra visszasüllyed alacsonyabb szintre - hangsúlyozta. A racionális befektető a sáv tetején elad, az alján pedig vesz - tette hozzá.

A Mol 100 forinttal, 0,48 százalékkal 20 600 forintra csökkent, 2,0 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 1 forinttal, 0,02 százalékkal 5320 forintra erősödött, forgalmuk 16,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,00 százalékkal 691 forintra esett, forgalma 1,4 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama nem változott 45 200 forintot ért, a részvények forgalma 573,4 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 135,2 millió forintos forgalom mellett 15 forinttal, 0,07 százalékkal 20 740 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2035,09 ponton zárt csütörtökön, ez 6,59 pontos, 0,32 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.