Kiskunhalas nem sokat tud a városba tervezett víz alatti szállodáról

Vágólapra másolva!
Képzeletben már felépült a kiskunhalasi tengervíz alatti szálloda, de a megvalósulás egyelőre kétséges: a beruházók bejelentése szerint 2013-ra, 10,5 milliárd forintos beruházásból elkészül a komplexum, de erről a kiskunhalasi városvezetők még nem hallottak, vagy csak igen felületes információik vannak róla. A beruházó céget nem lehet fellelni a cégtárban.
Vágólapra másolva!

Igen fantáziadús beruházás híre mozgatta meg a sajtót csütörtök reggel, amelyből az derült ki, hogy Kiskunhalas mellett, 6 hektáros területen egy 350 vendég fogadására alkalmas négy szintes szállodát épít meg 2013-ra a diósdi székhelyű Trimp Holding Zrt.

"A szintek közül a tervek szerint három a víz alatt helyezkedik majd el, a víz mélysége 11,5 méter lesz. A szobákat egy búvárkodásra is alkalmas, tengeri élővilággal tarkított 20 méter széles medence öleli majd körbe" - adta hírül az MTI.

Még az embrionális állapot előtt

Fődi István, a város vagyongazdálkodásáért felelős Városgazda Zrt. vezetője az [origo]-nak elmondta: valóban megkeresték a Trimp Holding képviseletében a víz alatti szálloda ötletével, de semmilyen szándéknyilatkozat nem született az építéshez szükséges terület átadásáról vagy felajánlásáról. Fődi István - elmondása szerint - annyit közölt az ajánlkozó vállalkozókkal, hogy Kiskunhalasnak van egy 6 hektáros területe, amit turisztikai beruházás céljára különítettek el.

"Ennyi volt, tehát a beruházás szempontjából még embrionális szintű állapotról sem beszélhetünk, nem hogy szerződésről vagy szándéknyilatkozatról" - cáfolt a vagyongazda, hozzátéve: Kiskunhalas városának ez az utolsó jelentősebb nagyságú ingatlana, s igencsak megnézik, kinek és milyen célra adnák oda a területet. "Az az idő elmúlt, hogy ötletelésre, megalapozott üzleti terv, megtérülési mutatók nélkül ugorjon bele bármilyen beruházásba a város" - mondta Fődi István.

A megyei baon.hu online újság tudósítása szerint a kiskunhalasi városfejlesztési irodán "harsány nevetéssel fogadták a gigaberuházás hírét", ugyanis nem hallottak még róla. Tóth Péter halasi főépítész a lapnak elmondta, hogy egy egyelőre megnevezni nem kívánt kollégája tárgyalt már egyszer a Trimp Holding vezetésével, de semmilyen konkrétumban nem állapodtak meg. "Kértük a céget, hogy kézzel fogható tervekkel álljon elő, mert egyelőre ez az ügy meglehetősen extrém és megfoghatatlan" - mondta el a lap szerint a főépítész.

Üzleti titok, hogy kik adnák a pénzt

A Baon.hu úgy tudja, hogy Lukács László, a város alpolgármestere és a térség országgyűlési képviselője egyenesen kacsaként tekint a hírre, neki sincsen tudomása ilyen volumenű beruházásról Halason. "Volt itt már szó 20-30 milliárdos szállodaépítésekről is, de semmi nem valósult meg belőle. Kétlem, hogy a tengervíz alatti hotel 2013-ra felépülne Halas határában, tekintve, hogy a városhoz semmilyen engedélyezési kérelem nem jutott még el" - tette hozzá a képviselő a lap szerint.

Nem csak a hol, hanem a miből kérdése sem igazán tisztázott a tengervíz alatti szálloda megépítésével kapcsolatban. Pasaréti Zsolt, a beruházás ötletgazdája, egyben a cég tulajdonosa, üzleti titokra hivatkozva nem kívánta elárulni az [origo]-nak, hogy honnan is szednék össze az általuk megjelölt 10,5 milliárd forintot. Annyit mondott csupán, hogy a társaság részvényesei, magyar és külföldi befektetők "adnák össze a pénzt".

Pasaréti Zsolt amúgy azt mondta az [origo]-nak, hogy beruházásuk alapvetően gyógyászati célú, a betegségek megelőzésére és kezelésére fókuszálna, nem a már kifutó wellnessre. Ezért számíthat a tervük kitüntetett nemzetközi érdeklődésre - állította.

Nem találtuk a céget

A cégadattárakban is megpróbáltunk utánanézni a cégnek, de a Trimp Holding Zrt. sem a cégbíróság, sem az Opten adatbázisában nem szerepel. Pasaréti Zsolt ezt nem érti, mondván, ez év május 25-én kezdeményezték a bejegyzést. A cégvezető az [origo]-nak azt is megerősítette, hogy székhelyük Diósdon, a Balatoni út 6. szám alatt található. Még beszélgetésünket megelőzően érdeklődtünk a diósdi önkormányzat adóirodájánál, de ott sem tudtak arról, hogy a Trimp Zrt. náluk működne.