Gondot jelent majd az osztrák bankoknak a magyar bankadó

Vágólapra másolva!
A tervezett magyar bankadó hátrányos következményeire hívta fel a figyelmet az osztrák gazdasági miniszter Matolcsy Györggyel tartott hétfői munkamegbeszélését követően kiadott közleményében.
Vágólapra másolva!

"Az osztrák bankok jelentős arányban képviseltetik magukat a magyar piacon, és problémáik lesznek a bankadóval. Az ilyen intézkedések csökkentik a bankok tőkebázisát, és kihathatnak a gazdaság tőkeellátottságára is" - állt Reinhold Mitterlehnernek a találkozóról kiadott közleményében.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón az osztrák miniszter úgy fogalmazott: Ausztria figyelemmel kíséri a bankadót, és látja azt is, hogy az "nagyon magas bankadó, különösen ami a mérlegfőösszegre vetített nagyságát illeti".

Ausztria és Magyarország helyzete hasonló abban, hogy a bevételi és a kiadási oldalon úgy kell összehangolt intézkedéseket hozniuk úgy, hogy a költségvetés szanálása mellett a növekedés se essen vissza.

Jobb egy banadó, mint egy megszorítás

Matolcsy György a sajtótájékoztatón megismételte, hogy a kormány nézete szerint a bankadó egy megszorító csomag egyetlen alternatívája. Megerősítette, hogy az idei évre vonatkozóan a kormány nem lát lehetőséget a változtatásra. A következő évi összegről és vetítési alapról a kormány nyitott az egyeztetésre.

Utalt arra is, hogy "a kontinentális piacgazdasági modell egyre inkább nyomás alá kerül", és hogy várhatóan egyre több ország vezet be bankadót. Az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) számításai szerint a tavaly Magyarországon 17 millió euró veszteséget termelő Raiffeisen Banknak 35 millió eurót, a másik nagy osztrák pénzintézetnek, az Erste Banknak 44 millió eurót kellene fizetnie az idén.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja június végén a GDP-hez viszonyítva aránytalanul magasnak nevezte a tervezett Magyarországi bankadót, és úgy vélte, hogy egy ekkora adó megnöveli a hitelfelvétel költségeit, és így végső fokon hátráltatja a gazdasági növekedést.

Az osztrákok is bevezetnék a bankadót

A parlament előtt lévő tervezet szerint a pénzügyi szervezeteknek az idén két egyenlő részletben, szeptember 10-ig és december 10-ig kell megfizetniük a különadót. Bankoknál az adó alapja a módosított mérlegfőösszeg, mértéke annak 0,45 százaléka. Az erre az évre tervezett bevétel 200 milliárd forint, ebből 130 milliárd esne a bankokra.

Az osztrák kormánykoalíció tavasszal szintén tervbe vette egy bankadó bevezetését, de a részletekről egyelőre nem született megállapodás a bankok képviselőivel folytatott tárgyalásokon. A kormány évi 500 millió euróban jelölte meg a célösszeget. Az eddig nyilvánosságra került egyetlen konkrét javaslat a mérlegfőösszeg 0,07-0,1 százalékáról szólt.

Az osztrák miniszter hangsúlyozta, hogy a két ország közötti külkereskedelmi kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, és hogy Ausztria a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon. A válság alatt tapasztalt visszaesést követően az év első négy hónapjában újra hét százalékkal nőtt a Magyarországra irányuló osztrák kivitel. A két miniszter szakképzési együttműködésben állapodott meg. A konkrét, az osztrák képzési rendszert alapul vevő programokról a következő hónapokban tárgyalnak.