Orbán szerint nem az IMF dolga, hogyan tartható a hiány

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, ezt az ország be is fogja tartani - közölte Orbán Viktor. Korábban fideszes képviselők a bankadóval kapcsolatban is ütközési pontról számoltak be.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet 3,8 százaléknál magasabb, és nem is lesz. Az azonban, hogy ezt hogyan kell elérni, kizárólag nemzeti felelősség - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Korábban Orbán Viktor azzal hárította el az IMF-tárgyalásról és a forintgyengülésről való nyilatkozatot, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az illetékes az ügyben. A miniszter a Magyar Televízió hétfő reggeli műsorában azt mondta: a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni.

Az IMF-tárgyalások összeomlása után Orbán Viktor az [origo] információi szerint arról beszélt saját párttársainak, hogy a bankadót is tartalmazó gazdasági akciótervről szóló csütörtöki szavazás után csillapodni fognak a kedélyek.

Az egyik képviselő szerint a higgadtnak tűnő Orbán arról beszélt a frakciónak, hogy egy fontos kérdésben volt vita az IMF-fel, és ez a bankadó. A valutaalap tárgyalóiról a kormányfő azt mondta, úgy viselkedtek, mintha a magyar bankok érdekvédelmi szervezetétől jöttek volna - mondta a képviselő.

A Magyar Nemzet keddi számában azt írja, hogy a Világbank (amelynek tagja az IMF is) a bankadó mértékének megfelezését akarta elérni a kormánnyal való tárgyalásain. A kormány azonban nem kívánt elállni a bankadó eredeti tervétől, ez okozhatta a tárgyalás megszakadását.