Merkel figyelmeztette Orbánt a hiányra

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár berlini tárgyalásaik után emlékeztette Orbán Viktort, hogy az EU Magyarországtól is elvárja az eurózóna tagjai számára előírt maximális hiányszint betartását. A magyar kormányfő - a kormány eddigi kommunikációjával szembemenve - kijelentette, az IMF-fel már nincs értelme megegyezni, Magyarországnak az EU-val kell megállapodnia.
Vágólapra másolva!

Magyarország ugyan nem része az eurózónának, de az Európai Unió tagjaként tiszteletben kell tartania az euróövezet költségvetési szabályait, melyek legfeljebb 3 százalékos GDP-arányos hiányt engednek meg a tagállamok számára - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben, Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után. Hozzátette, Magyarorország az elmúlt években "nagyon erélyes lépéseket" tett a deficit lefaragása terén.

Merkel jelzése azért fontos, mert az IMF és az EU közös delegációjának elmúlt hét végi tárgyalásai megállapodás nélkül értek véget (ez a hét elején jelentősen meggyengítette a forintot). Az eredménytelenség oka a nemzetközi szervezetek szerint az volt, hogy nem látják biztosítottnak azokat az intézkedéseket, amelyek 2011-ben 3 százalék alá szorítanák a magyarországi deficitet.

Magyarországnak az Európai Unióval kell megállapodnia a költségvetési hiány csökkentéséről, nem az IMF-fel - mondta a Reuters tudósítása szerint a magyar miniszterelnök a Merkellel közös sajtótájékoztatón. Leszögezte, nincs értelme hosszú távú megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal, hiszen a vele kötött hitelkeret-egyezmény októberben lejár.

"Az unióval kell tárgyalnunk arról, hogy a 3,8 százalékos deficitet jövőre hogyan csökkentjük az elvárt 3 százalékos szint alá. Tárgyalni is fogunk erről, és ehhez igazodva készítjük el a jövő évi büdzsét" - mondta Orbán Viktor. A Reuters szerint Orbán kijelentette, Magyarország "világbajnok teljesítményt" nyújtott a pénzügyi konszolidációban, de a hírügynökség tudósításából nem derült ki, hogy saját kormánya elmúlt kéthavi, vagy elődje, a Bajnai-kabinet teljesítményére - esetleg mindkettőre - gondolt.

Egy hónappal ezelőtt Szapáry György, a kormányfő főtanácsadója még azt közölte, hogy a kormány szándéka a meglevő IMF-megállapodás év végéig való meghosszabbítása, és 2011-re új szerződést kötése. Egy pár nappal később megjelent interjúban azt mondta, az új, "elővigyázatossági" hitelkeretből nem akar pénzt lehívni a kormány, az csak a piacok bizalmának megerősítését szolgálná, hogy a magyar állam olcsóbban juthasson kölcsönhöz a külföldi piacokon.