Vágólapra másolva!
Háromezer kis- és középvállalkozás jelenkezését is várja Európai Unió kutatás-fejlesztési támogatások elnyerésére. Jövőre összesen 6,4 milliárd eurós keret áll rendelkezésre, amiből a kkv-k 800 millió eurót nyerhetnek el.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság 2010. július 20-án közzétette a 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogram új pályázati felhívásait - közölte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) csütörtökön. Az Európai Unió 6,4 milliárd eurót fordít 2011-ben kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására, ez 12 százalékkal magasabb a 2010-es, és 30 százalékkal több a 2009-es pályázati csomaghoz képest.

16 ezer pályázatra számítanak

Az NKTH közlése szerint a pályázati források megemelésével az Európai Bizottság a versenyképességet javító fejlesztések mellett olyan társadalmi kihívásokra is megoldást vár, mint az éghajlatváltozás, az energia- és az élelmiszer-ellátás biztonsága, egészség és a népességöregedés.

Számítások szerint mintegy 16 ezer pályázó - kutatóintézetek, egyetemek és ipari szereplők, köztük 3.000 kis- és középvállalkozás (kkv) - részesülhet támogatásban. Az Európai Bizottság 165.000 új munkahely megteremtését várja ezektől a kutatás-fejlesztési projektektől.

Az Európai Bizottság hangsúlyt fordít a kis- és közepes vállalkozások részvételének az erősítésére, ennek érdekében mintegy 800 millió eurót fordít a kkv-k támogatására. Az egészség, a tudásalapú biogazdaság, környezetvédelem és a nanotechnológia területén a projekttámogatások akár 30-50 százalékát a kkv-szektornak kell kapnia.

Kreatívoknak 1,3 milliárd euró

Az egészséggel összefüggő prioritásokra csaknem 700 millió euró, az információs és kommunikációs technológiák kutatására 1,2 milliárd euró áll rendelkezésre. Több mint 1,3 milliárd eurót irányozott elő az Európai Bizottság a legkreatívabb és legkiválóbb kutatók számára kutatócsoportjaik felépítésére vagy megerősítésére. A kutatók Európán belüli mobilitására, valamint Európába visszavonzására 772 millió euró került allokálásra a Marie Curie ösztöndíj program keretében.

A pályázatokat nemzetközi konzorciumoknak kell benyújtaniuk közvetlenül az Európai Bizottsághoz, amelyeket az Európai Bizottság által felkért független szakértők bírálnak el.

Kapcsolattartók nyújtanak segítseget

Az NKTH-ban dolgozó nemzeti kapcsolattartók segítséget tudnak adni a magyar kutatóknak, vállalkozásoknak a sikeres pályázás érdekében. Az elérhetőségük megtalálható az NKTH honlapján a
ezen a címen.

A pályázók tájékoztatására az NKTH az egyes programokról szeptembertől kezdődően információs napokat szervez. Az EU 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának új pályázati felhívásai letölthetőek erről az oldalról.