Megszorításokat sürget az Európai Központi Bank elnöke

Vágólapra másolva!
Az állami szféra kiadásainak csökkentését szorgalmazza a fejlett világban Jean-Claude Trichet EKB-elnök; a görög bankok többsége átmehet az európai stresszteszten; továbbra is Kínából áramlik a legtöbb hamis termék az EU-ba; kereskedelmi minimumárat szabnának Nagy-Britanniában az alkoholoknak; nagy nyereséget termelt a Microsoft. Külföldi lapszemle.
Vágólapra másolva!

A közkiadások azonnali kurtítására és adóemelésekre van szükség a fejlett világban, a válság utáni gazdaságélénkítés ideje lejárt - írja a Financial Times számára készült kemény hangú cikkében Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke. Trichet véleménye éles ellentétben áll a továbbra is a lazítást követő amerikai stratégiával.

Az európai stresszteszt során vizsgált hat görög bankból öt valószínűleg megfelelő minősítést kap, az állami ATEBank sikere viszont kétséges - írja a Wall Street Journal. A 91 nagy európai pénzintézetet érintő stresszteszt során azt vizsgálták, hogyan alakulna a bankok tőkehelyzete bizonyos kedvezőtlen gazdasági forgatókönyvek hatására. Az eredményeket péntek dél körül hozzák nyilvánosságra.

Kötelezettséget vállalt az amerikai Wal-Mart kiskereskedelmi óriásvállalat brit leánycége arra, hogy nem ad el alkoholt az áfával növelt beszerzési költségnél olcsóbban - írja ugyancsak a WSJ. Az Asda üzletlánc legnagyobb konkurense, a Tesco korábban már jelezte, kész iparági megállapodást kötni a szeszesitalok kiskereskedelmi minimumáráról. A kérdés az új brit kormány azon törekvése nyomán lett időszerű, hogy visszaszorítsa a túlzott alkoholfogyasztást.

Továbbra is Kínából származik az Európai Unióba behozni próbált, hamis márkajelzésű termékek többsége - állapította meg egy uniós kutatás, melyet az EUobserver ismertet. Az összegzés szerint 2009-ben az 27 EU-tagállam hatóságai 43 500 esetben intézkedtek hamis termékek miatt, melyek 64 százalékát Kínában gyártották. A lefoglaltak 35 százaléka dohánytermék volt.

A Microsoft 4,52 milliárd dolláros nyereséget jelentett az előző évről, jóval felülmúlva a várakozásokat - számolt be a Reuters. Az előző negyedévhez képest 48 százalékkal nőtt a szoftvergyártó profitja.