Minden idők legalacsonyabb adókulcsát ígéri Orbán

2010.07.26. 22:25

Januártól átáll Magyarország az egykulcsos személyi jövedelemadóra - közölte hétfőn az MTV Este című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök, aki azonban hozzátette, az már másik kérdés, hogy az átállás hány évet vesz igénybe.

Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfő esti televíziós műsorban, cáfolva az új adórendszer elhalasztásáról szóló információkat.

Az MTV "Az este" című műsorában a miniszterelnök elmondta: az új adórendszer családokat támogató adórendszer lesz, minden idők legalacsonyabb adókulcsával, amitől az várható, hogy a magyar gazdaságot Közép-Európa legversenyképesebb gazdaságává teszi, "de legalábbis nagy lépést teszünk ezen az úton". Az új Széchenyi-tervet szerdán, egy vállalkozói fórum keretében ismerteti a kormányzat - mondta.

A miniszterelnök a televíziós műsorban megismételte: azért kellett elindítania a 29 pontos gazdasági akciótervet, törvénybe iktatni a bankadót, hogy Magyarország tartani tudja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásban rögzített 3,8 százalékos államháztartási hiányt. Jelenleg az a helyzet, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek optimistábbak a kormánynál, és azt vallják, hogy a hiány 4,1 százalék lesz, ami már igen közel áll a 3,8 százalékhoz - magyarázta.

Az IMF-fel szemben Magyarországnak - a hitel visszafizetése mellett - egyetlen vállalása van, az említett 3,8 százalékos hiánycél betartása, más kérdésben tehát a magyar kormánynak szabad keze van abban, hogy miként - például a bankadó bevezetésével - oldja ezt meg - közölte Orbán Viktor.

"Időközben az Európai Unióban egy számunkra kedvező változás történt, a legutóbbi miniszterelnöki csúcstalálkozóján döntés született egy EU-n belüli gazdasági koordinációról..., és ennek része lesz, hogy októberben megállapodunk: a 27 országnak mikorra kell levinnie arra a bizonyos elvárt három százalékra a költségvetési hiányát..., nekünk is, ami egyben (a piacok számára) biztonságot jelent" - mondta. Ezzel magyarázta, hogy miért nem lesz szüksége Magyarországnak újabb IMF-hitelre, azaz extra "biztonsági övre".

KAPCSOLÓDÓ CIKK