A kommersz termékeivel esett vissza leginkább a Zwack

Vágólapra másolva!
Csökkent a Zwack Unicum Nyrt. árbevétele és nyeresége az üzleti évének első negyedévében, 2010. április 1. és június 30. között, az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az árbevételt tekintve a kommersz kategóriában esett vissza leginkább a Zwack, míg a legkisebb hanyatlás a minőségi termékeiben érte.
Vágólapra másolva!

A társaság a nemzetközi pénzügyi szabvány (IRFS) szerinti gyorsjelentésben arról számolt be, hogy a bruttó árbevétel 23,1 százalékkal 5,13 milliárd forintra, az adózás előtti nyereség 32,8 százalékkal 697 millió forintra csökkent. Ez 3,1 százalékkal maradt el az időarányos tervtől.

A jelentés szerint a fizetendő adó 63 százalékkal kisebb a tavalyinál. Az adózás előtti eredménynél nagyobb csökkenés a társaság által a negyedév során adott 90 millió forintos film- és előadó művészeti támogatásnak köszönhető, amely csökkenti a fizetendő adó összegét. Így az adózott eredmény 165 millió forinttal, 22,1 százalékkal kisebb a bázis időszakinál. A nettó értékesítés 3,035 milliárd forint volt, amely 27,9 százalékkal marad el a bázistól.

Az export árbevétel 268 millió forint, amely 12,1 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi exportteljesítmény. Az export árbevétel csökkenésének oka, hogy az idei évtől a társaság az adott piacra szánt támogatást bónuszként számolja el a disztribútoraival, amely így árbevételcsökkentő tétel, a korábbi években ezek a tételek marketing költségként jelentek meg. Az elszámolásbeli változás nélkül az export árbevétel 4,4 százalékos növekedést mutatna - áll a jelentésben.

A belföldi értékesítés bruttó árbevétele 23,7 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, 4,857 milliárd forint, előzőleg 6,364 milliárd forint volt. A belföldi értékesítésen belül a saját termelésű termékek forgalma 23,1 százalékkal csökkent a bázishoz képest. A belföldi prémium árbevétel 25,7 százalékkal, a minőségi termékeké 12,6 százalékkal, míg a kommersz termékek árbevétele 35,2 százalékkal csökkent. A forgalmazott termékek árbevétele 27,3 százalékkal esett vissza.

A jelentés szerint a belföldi árbevétel jelentős csökkenésének két fő tényezője volt. Az égetett szeszesital fogyasztás eddig soha nem látott mértékben zuhant az idén április-májusban. A csökkenés másik oka, hogy tavaly júniusban mind a nagykereskedelemben, mind a kiskereskedelemben jelentős előrehozott vásárlások történtek a július 1-jei jövedékiadó-emelés miatt.

Az anyagköltség 25,2 százalékkal kisebb az előző évinél, amely enyhén alatta marad a nettó árbevétel csökkenésének. Ennek következtében a bruttó fedezeti szint kis mértékben, 60,5 százalékról 59 százalékra esett.

Beruházásra eddig 177 millió forintot költött a Zwack Unicum Nyrt. az első negyedév során. A társaság folytatja az energiahatékonyság-javító beruházásokat, idén a kecskeméti kazán cseréje valósul meg, amely az első negyedéves beruházási érték negyedét tette ki. A többi beruházás elsősorban pótló jellegű volt.

A társaság alkalmazottainak létszáma 258. A 2009/2010-es üzleti év végén 258, a tavalyi év hasonló időszakában 276 fő volt.

A jelentésben megjegyzik: a társaság az első negyedéves gyorsjelentés összeállításakor az IFRS szabványok, valamint egyes tételek nagyságrendjének változása miatt több helyen tért el az eddigi gyakorlattól. Az új sztenderdeknek megfelelően a reklámanyagokat beszerzéskor költségként számolják el, míg korábban ez csak a felhasználásukkor történt meg.

A 2010. üzleti évben a Zwack Unicum Nyrt. az üzleti tranzakciókból adódó árfolyamnyereséget és -veszteséget (beleértve a származékos ügyletek nyereségeit és veszteségeit) nettó módon mutatja ki az egyéb működési költségek között, míg az előző évben külön mutatták be az árfolyamnyereségeket az egyéb működési bevételek, és az árfolyamveszteségeket az egyéb működési költségek között.

A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzik. A papírok a keddi kereskedést 19 190 forinton zárták, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 19 200 forint, a legalacsonyabb 13 900 forint volt.