Magyar Nemzet: A munkaügyi felügyelet vizsgálatot indított a tescós bérkifizetések miatt

Vágólapra másolva!
A munkaügyi hatóság vizsgálja a Tesco áruházait, mert az egyik szakszervezet szerint az áruházlánc pénztárosai nem kapták meg a törvényben előírt, úgynevezett szakmaibér-minimumot - írja a Magyar Nemzet. Az áruházlánc álláspontja szerint a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező alkalmazni a bérminimumot a pénztárosok esetében.
Vágólapra másolva!

Országos vizsgálatot indított a Tesco bérkifizetéseinek kivizsgálására az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelet (OMMF) - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A 19 megyében összesen kilencvenöt áruházat érintő eljárást azért kezdeményezte a hatóság, mert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a Tescóban dolgozó pénztárosok nem kapták meg az úgynevezett szakmaibér-minimumot.

A Tesco ugyanis nem a törvényben előírt, 89 500 forintot fizeti ki a pénztárosoknak, hanem a saját bérmátrixa alapján határozza meg a különböző munkakörök után járó fizetéseket. A kasszáknál dolgozók - attól függően, hogy az adott áruház melyik országrészben található - 80-88,3 ezer forintot keresnek.

Sok helyen félnek a munkavállalók

Az OMMF az első negyedévben összesen 1,1 milliárd forint büntetést vetett ki munkaügyi jogsértések miatt. A hatóság tapasztalatai szerint a dolgozók azokban a térségekben nem mernek a felügyelőséghez fordulni, ahol magsa a munkanélküliség. Az tény, hogy a nagy áruházláncok alkalmazottai a kisebb üzletek dolgozóinál 20-30 százalékkal nagyobb fizetést kapnak, de a munkaadó a váratlan munka esetén bent tartja az alkalmazottakat.

Néhány nappal ezelőtt a Pest Megyei rendőr-főkapitányság és az OMMF munkatársai a Tesco budaörsi központjában tartottak ellenőrzést. Az eljárás során számítógépeket, a bérszámfejtést végző programot és egyéb számítsátechnikai eszközöket foglaltak le az ellenőrök, és a rendőrök elvitték a korábban kézzel vezetett bérszámfejtési dokumentumokat is. A lap szeirnt a Tesco elismerte, hogy az új elektronikus munkaidő-nyilvántartás nem képes a hét napon belüli, munkaidő-áttervezéshez kapcsolód adminisztráció kezelésére, így az ezért járó pluszjuttatásokat nem fizette ki a cég. Később azonban azt közölte az áruházlánc, hogy a számítógépes program nem tökéletes, a dolgozóknak pedig megkapták a pluszjutattásokat.

A Tesco cáfol

Az áruházlánc a vizsgálatokra reagálva közölte: "az utóbbi időben megszaporodtak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által, a Tesco ellen intézett támadások. Ennek a folyamatnak a legújabb fejleménye, miszerint a KDFSZ bejelentése kapcsán az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet vizsgálatot indított a vállalatunknál a pénztárosi bérek ügyében".

"Szeretnénk azonban ismét megerősíteni azt a tényt, hogy a TESCO minden törvényt betart a munkaügyek területén is, így a vállalatunknál alkalmazott bérrendszer is megfelel a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek" - írja a Tesco közleménye. Az áruházlánc a Magyar Nemzetben megjelent állításokkal kapcsolatban azt mondja, hogy "a hatályos jogszabályok szerint a pénztárosi munkakör nem igényel szakképzettséget, így nem alkalmazandó a garantált szakmai bérminimum sem".

"Az ügy jogelőzménye, hogy a 2006 július 1-én hatályba lépett 2005. évi CLXIV Törvény a Kereskedelemről a szakképzettséget illetően utalt az 5/1997 évi IKIM rendeletre, mely szintén nem sorolta a pénztárosi pozíciót a szakképzettséget igénylő munkakörök közé. Ezen jogkövető gyakorlatunkat két bírósági végzés is megerősítette". A közlemény szerint a Tesco nem kér szakképzettséget tanúsító végzettséget az ilyen munkakört betöltő személyektől, betanításukat saját képzésén belül látja el" - derül ki az áruházlánc tájékoztatásából, amelyből az is kiderül, hogy "Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként törvényes és bejelentett munkahelyet nyújt minden munkavállalójának, bérüket és egyéb járandóságaikat rendben és időben megfizeti".