Gólyatáborosokat vert át az Allianz Bank, 5 milliós büntetést kapott

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet 5 millió forintra büntette az Allianz Bankot, amiért ügynökei egy főiskolai gólyatáborban vetélkedőnek álcázva adtak el szolgáltatásokat a táborozóknak. A bank még sorsolást is ajánlott, ahol azonban nem volt semmiféle nyeremény.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csütörtöki határozatában 5 millió forint bírsággal sújtotta az Allianz Bank Zrt.-t és azonnali hatállyal kötelezte a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására - olvasható a felügyelet közleményében.

A PSZÁF vizsgálata szerint az Allianz Bank ügynökei egy főiskolai nyári gólyatáborban az ott táborozó fiatalokkal - az ő számukra játékos vetélkedő egyik feladatának beállítva - lakossági bankszámlanyitási, bankkártya és telebank szolgáltatási szerződési igénylőlapot töltettek ki tavaly augusztusban. A hallgatók által kitöltött kérelmek alapján a hitelintézet több mint száz esetben ténylegesen meg is nyitotta a bankszámlákat.

A felügyelet szerint a bank félrevezető, nem megfelelő tájékoztatást nyújtottak a szolgáltatás kondícióiról, az ügynökök nyereménysorsoláson való részvételi lehetőséget is ígértek a fiataloknak, holott valójában nem volt semmiféle nyeremény.

A PSZÁF "egyértelműen agresszív kereskedelmi gyakorlatnak" nevezte az esetet, amely a fiatalok szabadidejében valósult meg. "Ez az eljárás alkalmas volt arra, hogy olyan ügyleti döntésekre késztesse a gólyatábor résztvevőit, amelyeket egyébként nem hoztak volna meg" - írja a közlemény.

A Felügyelet a bírság összegének megállapításakor súlyosbító körülményként értékelte többek közt, hogy a jogszabálysértés nagyszámú fiatal, pénzügyekben alapvetően nem jártas, saját jövedelemmel nem rendelkező személyt érintett, akiket szabadidős tevékenységük során késztettek döntésre. Enyhítő körülménynek számított viszont, hogy a bank együttműködött a felügyeleti vizsgálat során, illetve megtette a belső intézkedéseket a jövőbeni hasonló esetek elkerülésére.