A hatodik legnagyobb nem-teljesítő hitelállományunk van a régióban

Vágólapra másolva!
Magyarország a középmezőnyben van a nem teljesítő hiteleket tekintve a közép-kelet-európai régióban, tíz ország közül a hatodik legnagyobb méretű nem teljesítő hitelállománnyal küzd a PricewaterhouseCoopers gyorsjelentése szerint.   
Vágólapra másolva!

A nem-teljesítő (legalább 90 napos késedelemben lévő) hitelek aránya Magyarországon a 2 500 milliárd forint értékű lakossági jelzáloghitel-állományon belül tavaly decemberre 6,3 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 2,6-ról.

Az összes lakossági hitelen belül pedig a 2008. decemberi 3,1-ről 2010 márciusára 8,1 százalékra nőtt, mondta el csütörtökön Bunna Gyula, a PricewaterhouseCoopers (PwC) igazgatója a legfrisebb jelentésüket ismertetve.

Az igazgató szerint, figyelembe véve, hogy az emberek a munkanélkülivé válás után még 6-8 hónapig a családi tartalékból fizetni tudják a törlesztőrészleteket, a munkanélküliségi adatok alapján a nem teljesítő hitelek az év végéig még növekednek, és arányuk várhatóan 10 százalék alatt tetőzik, feltéve, hogy a mostani makrotrendek kitartanak.

A nem teljesítő hitelek jelentette problémák megoldására számos, a gyakorlatban is működőképesnek bizonyult nemzetközi példát találni. Ezek közös vonása, hogy mindenhol az állam vállalta a kezdeményező szerepet, a modell nem volt profitérdekeltségű, a résztvevő felek érdekei és a társadalmi érdekek egyensúlyban voltak, a szabályok pedig transzparensek és piackonformak.