Világsikerben reménykedik a magyar nanotechnológiás cég

Vágólapra másolva!
Nagy külföldi gyógyszergyárak érdeklődésére számíthat az a magyar nanotechnológia, ami vérnyomáscsökkentők sokkal gyorsabb felszívódását eredményezi - bizakodik az eljárást birtokló cég. 
Vágólapra másolva!

Az állatkísérletek sikeres befejezése után akár 2,5-3 éven belül három, széles körben használt vérnyomáscsökkentő készítmény felszívódását növeli meg a NanGenex Zrt. magyar nanotechnológiai cég a NanoActive technológia segítségével - mondta el Heltovics Gábor, a NanGenex Zrt. vezérigazgatója.

A három vérnyomáscsökkentő készítmény külföldi gyártók Magyarországon is forgalmazott originális készítménye. Ezek éves forgalma világszerte egyenként egymilliárd dollár felett van, de van amelyiké meghaladja a kétmilliárd dollárt. Az állatkísérletek után a humán klinikai kísérletek és az engedélyezés már csak két-három évet vesz igénybe - mondta a vezérigazgató.

Heltovics Gábor magyarázata szerint mindhárom gyógyszermolekula NanoActive formulája 2-7 szeres biohasznosulást mutatott az eredeti készítményhez képest, és a felszívódása 30-45 perc alatt megtörtént az eredeti anyagnál tapasztalt 120 perccel szemben. A további kísérletekre és a bevezetésre a NanGenex partnert keres, aminek formája "bármi lehet" - mondta Heltovics Gábor. A NanoActive technológia növeli azoknak a gyógyszernek az oldódását, így hatását, azaz a hatóanyag hasznosulását, amelyek vízoldhatósága alacsonyabb.

A nanoformulációs eljárást a gyógyszeripar mellett az agrokémiában is hasznosítják. Jóval kevesebb hatóanyagot kell felhasználni, ami gyógyszerek esetében mérsékli a mellékhatásokat, az agrokémiai termékek esetében pedig a környezeti terhelést. A hatékonyság egyik mutatója, hogy a hatóanyag oldhatósága több százszorosára nő ezzel az eljárással. A gyártás is olcsóbbá válik a kevesebb hatóanyag-szükséglet miatt.