A szakszövetség szerint nincs veszélyes magyarországi ásványvíz

Vágólapra másolva!
Az ásványvíz-szövetség szerint minden Magyarországon forgalomba hozott víz "biztonságos, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így minden korlátozás és kockázat nélkül fogyasztható". A szövetség ezek alapján a Visegrádi ásványvíz mellé állt egy magazinnal szembeni vitában, amely szerint gyerekekre veszélyes a termék.
Vágólapra másolva!

A Visegrádi ásványvízről februárban állította azt az Interpress magazin (IPM), hogy mérgezésveszélyes a termék. Az állítást azzal indokolták, hogy mivel 1,8 milligramm fluoridot tartalmaz egy literje, a 7 éves vagy annál fiatalabb gyerekekre ártalmas lehet a víz, mert az ő esetükben 1,5 milligramm a megengedett mennyiség.

A magazin a Foodlawment Egyesülettel és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer és Takarmánybiztonsági szakterületével végeztette el a vizsgálatot. A labor munkájának szakszerűségét Szmuk Vera, a Visegrádit tulajdonló Pet-Pack ügyvezető igazgatója megkérdőjelezte, mivel szerinte nem is volt a vizsgálatoknál szokásos ellenminta. "Azt se tudjuk, hogy tényleg a Visegrádit vizsgálták-e" - mondta csütörtökön Szmuk Vera érdeklődésünkre. (Egyes boltok egy nem jogerős bírósági döntés alapján levették polcaikról a vizet. Az esetről bővebben itt olvashat.)

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács a csütörtökön elterjedt hírre reagálva egy közleményt adott ki, amely szerint valamennyi Magyarországon forgalmazott ásványvíz "biztonságos, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így minden korlátozás és kockázat nélkül fogyasztható".

"A boltokban kapható természetes ásványvizek - ahogy nevük is mutatja - természetes élelmiszerek, eredeti állapotukban kerülnek a palackba, nem pedig valamilyen technológiai eljárás, recept alapján készülnek. Ennek következtében - ahogyan azt az ásványvizekre vonatkozó rendelet is lehetővé teszi - összetételük a természetes ingadozás határain belül akár 20 százalékkal is változhat" - írja a szövetség.

Az ásványvíz terméktanács szerint eleve csak a hatóság által engedélyezett termékeket lehet természetes ásványvíznek nevezni, s ez szavatolja a termékek minőségét. A szövetség azzal is érvel, hogy a határértékeket olyan nagy biztonsággal határozták meg a jogszabályok, hogy "az ásványvizek még abban az esetben sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha egyes összetevők mennyisége - a természetes ingadozás következtében - esetenként meghaladja a megengedett határértékeket."