Megbüntették a Citigroupot, szárnyal a Kia - külföldi gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
75 millió dolláros büntetést kapott a Citigroup amiért megtévesztette befektetőit a 2008-as pénzügyi válságot megelőzően - írja a BBC. Jelentősen, 61 százalékkal ugrott meg a dél-koreai Kia autógyár nyeresége a második negyedévben - erről a Wall Street Journal számolt be.
Vágólapra másolva!

A Citigroup elfogadta, hogy az Egyesült Államok pénzügyi felügyeleti szervezete, a Securities and Exchange Commission (SEC) 75 millió dolláros büntetést szabott ki a bankra, amiért félrevezette és így jelentős veszteséget okozott befektetőinek a magas kockázatú jelzáloghitelek kezelésével. A SEC szerint a Citigroup többször tett félrevezető nyilatkozatot a másodlagos jelzálogpiaci hitelekkel kapcsolatban. 2007-ben a Citigroup azt állította, hogy ilyen típusú hitelei 13 milliárd dollárt vagy annál kevesebbet tesznek ki, miközben azok meghaladták az 50 milliárd dollárt,

A 75 millió dolláros büntetés amúgy nem fogja megrázni a Citigroupot, mivel a bankóriás második negyedévi profitja 2,7 milliárd dollár volt. Hasonló okok miatt július elején a Goldman Sachsot 550 millió dollárra büntették, ami a SEC által kimért legnagyobb összegű elmarasztalás volt.

A Wall Street Journal (WSJ) arról számolt be, hogy a szomszédos Szlovákiában is autógyárat működtető Kia Motors nyeresége 61 százalékkal ugrott meg a második negyedévben, ami így 470 millió dollárt tett ki. A dél-koreai társaság üzemi eredménye 28 százalékkal növekedett, amit az autóeladások 23 százalékos bővülésének tudnak be - írja a WSJ.