A Fed elnöke szerint folytatni kell a gazdasági növekedés támogatását

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyi politikának a növekedést támogatónak kell maradnia mindaddig, amíg a gazdasági kilábalás fenntartható útra kerül, és a munkahelyteremtés felfelé ível, jelentette ki Ben Bernanke az amerikai Fed elnöke hétfőn. 
Vágólapra másolva!

Biztosítani kell, hogy a monetáris politika folytassa a gazdaság szükségleteinek támogatását, amíg növekedést kezdünk látni, méghozzá tartós növekedést, és különösképpen bővülést a munkahelyek számában, jelentette ki hétfőn egy dél-karolinai törvényhozói konferencián Ben Bernanke, a Fed elnöke a Bloomberg tudósítása szerint.

Szavai szerint a Fed abból indul ki, hogy az infláció a jövőben is alacsony szinten fog mozogni. A bankok tekintetében úgy tűnik, hogy a hitelveszteségi ráta már elérte csúcspontját, bár sok banki mérleget továbbra is jelentősen terhelnek a bizonytalan hitelek. Ez fenntartja a hitelezési szigort, amely további akadálya az erőteljesebb gazdasági élénkülésnek.

Bernanke szerint mindezek miatt az amerikai konjunktúra kilátásai "szokatlanul bizonytalanok". Úgy véli, még jelentős utat kell megtenni a teljes kilábalásig, a fogyasztói kiadásoknak növekedniük kell a következő negyedévekben, a jövedelmek és hitelfeltételek javulásával párhuzamosan.

"Ugyan a munkaerőpiac lassuló bővülése csökkenti a fogyasztói bizalmat, de a lassan növekvő bérek növelni fogják a háztartások kiadásait" - mondta a Fed elnöke. Mindez azért fontos, mert a fogyasztói kiadások adják az amerikai gazdaság 70 százalékát.

Az amerikai gazdaság az utóbbi négy negyedévben már növekedést mutatott, de az idei második negyedben 2,4 százalékra lassult a gazdaságbővülés üteme éves szinten az első negyedévi 3,7 százalékról. A tavalyi év utolsó negyedévében még 5 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság.