Új hitel igényelhető Széchenyi-kártyával

Vágólapra másolva!
Forgóeszköz-hitel is igényelhető hétfőtől a Széchenyi-kártyával. A program keretében eddig csak folyószámla-hitelt lehetett felvenni. Az új konstrukció 3 éves futamidőre, maximum 25 millió forintig érhető el. A program eddig évente nagyjából 35 milliárd forintot hozott az államkasszának.
Vágólapra másolva!

Forgóeszköz-hitel is igényelhető augusztus 2-tól Széchenyi-kártyával az eddigi folyószámla-hitel mellett hároméves futamidőre, maximum 25 millió forintig, jelentették be a KA-VOSZ és a kormányszóvivő által közösen, a Széchenyi Kártya Program új konstrukciójáról, a Széchenyi Forgóeszközhitelről tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Nagy Anna kormányszóvivő az új hitelkonstrukció előnyeiről elmondta, hogy az az ország 250 pontján igényelhető, nem kell hozzá tárgyi fedezet, és olcsó a kamata. Hogy pontosan mennyire alacsony ez a kamat, arra nem tért ki, de elmondta, hogy a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad hozzá.

Így az új konstrukció kamata nagyjából a Széchenyi Kártya folyószámla-hitel kamatával fog megegyezni. A kártya az igénylés után két hét alatt elkészül. A Széchenyi-kártya 8 éves fennállása alatt 179 000 igénylés érkezett, és összesen, 780 milliárd forint értékben helyeztek ki hitelt, mondta elakormányszóvivő.

Megduplázódhatnak a kihelyezett hitelek

Parragh László a Magyar kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta, hogy reményei szerint egy év alatt megduplázódik majd a Széchenyi-kártyával kihelyezett hitelek nagysága, vagyis eléri majd a 260-270 milliárdos összeget. Az utóbbi években nagyjából 130 milliárd forintot helyeztek ki évente.

Azért hozták létre a forgóeszköz-hitelkonstrukciót, mert ez sokkal jobban igazodott a vállalkozások finanszírozási igényeihez, ugyanis a folyószámla hitelt egy, illetve maximum egy plusz egy, vagyis két évre lehetett igénybe venni, mondta Krisán László, a Széchenyi Kártyát a bankokon keresztül kibocsátó KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója. (A KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által létrehozott részvénytársaság.)

Maximum 150 millió forint

A tájékoztatón elhangzott, hogy jövő hónap elejétől be kívánják vezetni a Széchenyi Kártya beruházási-hitel konstrukciót is, amivel maximum 50 millió forintos hitelt lehet felvenni maximum tíz éves futamidőre.

Terveik szerint az összes hitelkonstrukcióban együttvéve - folyószámla-hitel, forgóeszköz-hitel, beruházási-hitel (jövő évtől lesz önerő-hitelkonstrukció is) - egy vállalkozás maximum 150 millió forintig juthatna kölcsönösszeghez.

A hiteleket továbbra is az eddig a programban részvevő bankok nyújtják, vagyis az OTP Bank, az MKB Bank, az Erste Bank, a Takarékszövetkezetek, és a Volksbank.

5 milliárdot visz, 35-öt hoz

Krisán László elmondta azt is, hogy a Széchenyi-kártyával kihelyezett hiteleknél a válság előtt 3-3,5 százalék volt a hitelek bebukási aránya, azóta ez 5 százalékra emelkedett. Azt is hozzá tette, hogy évente a bebukások nagyjából 3-4 milliárd forintot jelentenek a költségvetésnek, a kamattámogatás egymilliárd forintjába kerül az államnak, és plusz még egy milliárd forintot jelentenek az egyéb költségek.

Vagyis évi 5 milliárd forint kiadása van a költségvetésnek a Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódóan, de ugyanakkor évi 35 milliárd forintot hoz adó- és egyéb befizetéseken keresztül a program az állam konyhájára.