Erősebb lett a forint, háromhavi csúcsra ért a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
Kedden a forint az euróhoz képest szerény mértékű, a dollárral szemben viszont jelentősebb erősödést ért el, így az amerikai deviza árfolyama legutóbb május elején látott szintre esett. 
Vágólapra másolva!

Kedden kevéssel 20 óra után egy euróért 281,15 forintot kértek a devizapiacon, a dollár árfolyama 212,50 forint volt, a svájci frankért pedig 204,60 forintot kellett adni.

Délelőtt fél tízkor még 281,90 forintot ért az euró, a dollárt 214 forint fölött jegyezték, a frankot pedig 206 forinton, vagyis az euró 50 fillérrel került lejjebb, a frank és a dollár egyaránt másfél forinttal lett olcsóbb. Az amerikai deviza árfolyama legutóbb május elején volt ilyen alacsony (akkor 210 forint alatt volt az árfolyam), június elején például 240 forint volt a jegyzés. (A hétfő reggeli szintekhez képest az euró közel 2, a frank 4, a dollár pedig majdnem 5 forintot veszített értékéből.

Jó hangulat kell a 280 forintnál olcsóbb euróhoz

A dollár az euróval szemben is veszített értékéből a nemzetközi piacon, így az európai pénz - a forint dollárhoz mért árfolyamához hasonlóan - háromhavi csúcsra erősödött az amerikai devizához képest. A Raiffeisen elemzői szerint a dollár gyengülésére kötött spekulatív pozíciók száma növekszik, az euró gyengülésére játszó kontraktusok száma pedig csökken. Emellett az is kedvez az eurónak, hogy a befektetők egyre kevésbé aggódnak az eurózóna adósságválsága miatt. Erre utal, hogy a portugál, spanyol és olasz kötvénykibocsátások egyaránt sikeresek voltak, sőt, még a 3 és 6 hónapos görög állampapírokra is akadtak vevők a piacon.

Amerikában ugyanakkor egyelőre semmi nem utal arra, hogy a kormány a hatalmasra duzzadt költsévetési hiány lefaragására készül. Másik fontos tényező, hogy az amerikai makrojelentések lassuló gazdasági aktivitásra utalnak. Az Egyesült Államok második negyedéves gazdasági növekedése elmaradt a várakozásoktól, a konjunktúraindexek is csökkenésnek indultak, miközben az európai növekedési kilátások javultak az elmúlt hónapban. Ez a tendencia a továbbiakban is folytatódhat, ezért a Raiffeisen prognózisa szerint az euró/dollár árfolyam az 1,35-ös szintig is eljuthat a következő hetekben. A bizonytalan piaci időszakban a befektetők körében menekülési célpontot jelentő dollár euróval szembeni gyengülése segítheti a forintot is.

A kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető forinterősödéssel kapcsolatban az elemzés azonban felhívja a figyelmet arra, ha az elmúlt hónap teljesítményét vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy forint messze elmarad a régiós versenytársaktól. Július eleje óta a lengyel zloty és a cseh korona 4 százalékkal erősödött az euróval szemben, míg a forint esetében az emelkedés 2 százalékos volt. Az előrejelzés szerint az euró árfolyama a 278-282 forintos sávba is visszatérhet, ehhez azonban a nemzetközi hangulat további támogatására is szükség van. Ezeknél a szinteknél erősebb forint azonban nem várható. A szakértők szerint az elmúlt hetek során romlott Magyarország kockázati megítélése, ezért kedvezőtlen piaci hangulatban elképzelhető, hogy a forint veszít majd az értékéből.

Hétfőn erősödött a forint

Hétfőn komoly erősödést mutatott a hazai deviza, az euró, a dollár és a svájci frank szemben is 3 forinttal lett olcsóbb. Az erősödés mögött a pénzpiaci hangulat javulása állt, amelyet nagyban támogatott a pénzintézetek jó teljesítménye. Több bank jó vállalati eredményt közölt, köztük az Európában legnagyobb tőkeértékű HSBC, amely közel megduplázta a profitját. Az OTP is 6 százalékkal erősödött hétfőn.

Cselényi György, a BNP Paribas igazgatójának véleménye szerinte a forint hétfői erősödése a nemzetközi pozitív befektetői hangulat eredménye volt. A forint hétfőn a régiós devizákkal együtt - elsősorban a zlotyt követve - mozgott, velük együtt emelkedett az árfolyama.