Úgy tűnik, nem csitul a nemzetközi érdeklődés Magyarország iránt azután, hogy a kormány amellett döntött: ősztől nem kívánja igénybe venni a Nemzetközi Valutaalap segítségét. Ezúttal a tekintélyes gazdasági lap, a Wall Street Journal (WSJ) európai kiadásának véleményrovatában jelent meg egy írás, amely Orbán Viktor gazdaságpolitikai stratégiáját, illetve annak kettősségét elemzi.

"A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor zseni vagy bolond? Valószínűleg mindkettő" - kezdte "Budapest skizofrénia" című, a szerzőt meg nem nevező írását a WSJ. A cikk felidézi, hogy komoly hatással járt az, amikor a magyar kormány deklarálta, hogy vissza kívánja szerezni az ország gazdasági önállóságát, s emiatt nem tart igényt az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi segítségére.

A szerző szembeállít két, az Orbán-kabinet gazdaságpolitikáját jellemző ismérvet: egyrészt üdvözli, hogy a személyi jövedelemadó és a társasági adó csökkentésével a gazdasági növekedést kívánja serkenteni szemben az IMF évtizedes stagnálást kiváltó megszorító politikájával.

Másrészt viszont ezen célok ellen hatnak más gazdaságpolitikai lépések szerinte, első sorban az IMF által is kritizált bankadó. A külföldi tőkére nagy arányban szoruló magyar gazdaság ugyanis rengeteg forrást veszíthet, ha az adóval sújtott pénzintézetek nem fognak hitelezni. Emellett a Magyar Nemzeti Bank elnökének támadása és a monetáris politika "manipulálási" szándéka nem segítik Magyarország kilátásait.

A cikkíró hozzáteszi, hogy a lépések egyelőre nem okoztak kárt sem a kormánynak, amely töretlenül őrzi népszerűségét, sem a piacoknak, amelyek nagy étvággyal vásárolják a magyar állampapírokat.

A szerző szerint Orbán, aki 20 éve a szovjet csapatok kivonulását követelve szerzett nevet magának, merész hazardírozásba kezdett azzal, hogy azt gondolja: a piacok kedvezőbbnek ítélik a növekedést, mint az IMF szigorúságát.

A WSJ cikke itt olvasható a lap előfizetői számára.

 

The Economist

A Wall Street Journal mellett az Economist is közölt egy, a gazdaságpolitikán némileg túlnyúló cikket az új magyar kormányról. Az írás összefoglalja az Orbán-kabinet eddigi lépéseit, a könnyített állampolgárságtól az állami vezetők lecserélésén át az IMF-tárgyalások megszakadásáig. A cikk azt írja: "egyesek úgy látják, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök magyar megfelelője: stabilitást hoz egy hiteltelen és korrupt időszak után, de a hatalom megragadásával és nem érdemi reformok által." A cikk szerzője azonban megjegyzi, hogy a Fidesz gazdasági programjának "van néhány jó eleme", így az egyszerűbb adózás és a bürokratikus szabályozás leépítése.