Oroszország exportstopot hirdet a gabonára

Vágólapra másolva!
Oroszország augusztus 15-től december 31-ig ideiglenesen leállítja a gabonafélék exportját - jelentette be Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin kormányfő szóvivője csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Előzőleg a nap folyamán a miniszterelnök a kormány elnökségének ülésén kijelentette, hogy tekintettel a nagy hőségre és az aszályra, célszerűnek tartja az export ideiglenes leállítását, és alá is írta a vonatkozó rendeletet.

Ugyancsak csütörtökön azt is bejelentették, hogy az intervenciós alapból legkorábban október végén, november elején kezdik meg a tárolt mintegy 3 millió tonna gabona értékesítését.

Putyin hangsúlyozta: ezúttal a cél nem a minél magasabb ár, hanem a szükséget szenvedők megsegítése, ezért az idén nem aukciókon fogják értékesíteni a gabonát, hanem kvóták alapján osztják majd el a régiók között.

Miután Oroszország a világ gabonaexportjának közel 15 százalékát adja, az orosz bejelentések hatására a chicagói tőzsdén vékánként 8155 dollárt, 23 hónap legmagasabb árát érte el a búza; a rizs 2,8, a kukorica pedig 4,5 százalékkal drágult.

Oroszország szomszédja Kazahsztán hasonló lépést fontolgat. Kazahsztán, a közép-ázsiai térség legnagyobb gabonatermelője, nem küzd akkora nehézségekkel, mint Oroszország, a mostoha időjárás miatt azonban így is 35 százalékkal kevesebb gabonát takarítanak be, mint a tavalyi rekord évben. 2009-ben minden korábbinál több, 20,8 millió tonna volt a termés, az idén pedig 13,5 millió tonna, ami ugyan jelentős visszaesés, de a sokéves átlagtól nem marad el számottevően.

A kedvezőtlen időjárás miatt Magyarországon is kevesebb gabona terem az idén, erről bővebben itt olvashat.