WSJ: Az aukciók sikere miatt mondhatott nemet az IMF-nek Magyarország

Vágólapra másolva!
A sikeres állampapíraukciók miatt mondhatott nemet Magyarország az IMF-nek július közepén, az ország finanszírozása az idei évre biztosított - írja a befiolyásos amerikai üzleti lap, a Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

Magyaroszág sikeres kötvénykibocsátásai megmagyarázzák, miért is utasította vissza a kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi segítségét - írja a Wall Street Journal (WSJ).

Júliusban Orbán Viktor miniszterelnök visszautasította az IMF és az Európai Bizottság azon kérését, miszerint további megszorításokat léptessen életbe a kormány azért cserébe, hogy az ország hozzáférjen a 2008-ben megkapott, 20 milliárd eurós hitelkerete esedékes részéhez. Budapest lépése meglepte a pénzügyi piacokat, de az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kibocsátási terve alapján már érthetőbbek az akkori események - írja az amerikai lap.

A WSJ szerint az ÁKK dokumentuma arról tanúskodik, hogy az ország finanszírozása biztosított az idei évben, a kormány pedig tartani kívánja a 3,8 százalékos deficitcélt. A 2011-es finanszírozással kapcsolatban több a bizonytalanság, a kormány erre az esztendőre ugyanis nem vállalt hiánycéltés elkezdődik az IMF-EU kölcsön visszafizetése is.

A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy az aukciók viszonylag sikeresek voltak, és mivel a hosszabb lejáratú államkötvények iránt volt igazán intenzív kereslet, így az éven belül lejáratú és drágább finanszírozást jelentő kincstárjegyekből kevesebbet kell kibocsátani a tervezettnél.

Az idei év első felében a nettó kötvénykibocsátás 1,6 milliárd dollárt tett ki (340 milliárd forint), ami a duplája az előző kormány által erre az időszakra számolt összegnek. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország az idén 106 milliárd forinttal kevesenn kincstárjegyet bocsát majd ki, mint amennyi lejár, miközben eredetileg azzal számolt a kormány, hogy csaknem 150 milliárd forinttal többet kell kibocsátania. Az IMF-es hitelből 3,2 milliárd eurónyi jelenleg is a jegybanki számlákon van.

A 2011-es kilátásokkal kapcsolatban a WSJ azt írja, hogy annyi biztosan tudható, hogy Budapestnek 7,8 milliárd eurónyi hitelt vissza kell fizetnie - ebből 2 milliárd euró a lejáró EU-hitel.