Feljelenti az Auchant a Visegrádival is perben álló lap

Vágólapra másolva!
Büntető feljelentést tett az Interpress Magazin (IPM) a BRFK-n az Auchan márkájú, határértéket meghaladó arzén tartalmú ásványvizek forgalmazása miatt - közölte a magazin szerkesztősége.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az IMP márciusi ásványvíz-tesztjében a Visegrádi és az Auchan nevét viselő ásványvizek szerepeltek a legrosszabbul. Mindkét cég termékeiről beigazolódott, hogy ártalmasak lehetnek az egészségre az IPM szerint.

Az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket - 10 mikrogramm/liter - több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént talált az IPM. Az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában eladta vevőinek az ártalmas ásványvizet - tartalmazza a közlemény.

Május elején ezek az ásványvizek hirtelen eltűntek az Auchan polcairól, majd nemrégiben ismét visszakerültek hajszálra azonos címkével. Az IPM ismét megvizsgálta a vizekben lévő arzén mennyiségét, amely tizedére esett vissza, immár jóval az egészségügyi határérték alá.

Az IPM azonban felháborító tartja, hogy május végéig "mérgezték a vevőket, köztük csecsemőket és terhes anyákat, akik az esetenként arzénes csapvíz helyet a még több arzént tartalmazó Auchan vizeket vásárolták".

A Visegrádi ásványvíznél azt találta az IPM, hogy 1,5 százaléknál magasabb a fluoridtartalma, ezért a palackokra rá kéne írni, hogy 7 évnél fiatalabb gyermekek számára ártalmas lehet. A víz gyártója beperelte a magazint, mivel szerintük tévesen állították, hogy mérgezésveszélyes a víz. A bíróság nem jogerősen olyan döntést hozott, hogy a víz valóban ártalmas lehet gyerekekre, azonban megtévesztő az állítás, hogy mérgezésveszélyes a víz, mivel felnőttekre ez nem igaz.

A gyártó fellebbezett ugyan, azonban széles körben megjelent hírek komoly veszteséget okozhattak a cégnek, ugyanis néhány áruházlánc már el is kezdte visszavenni a palackokat a polcaikról, erről bővebben itt olvashat.