Kína lett a világ második legnagyobb gazdasága

Vágólapra másolva!
A japán gazdaság nem várt mértékű lassúsága miatt Kína előlépett a világ második legnagyobb gazdaságává; 8,5 millió forintnak megfelelő adósságot halmoznak fel a diákok Nagy-Britanniában; egyre növekszik a Royal Dutch Shell nigériai olajtermelése elleni támadások száma - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Kína lép elő a világ második legnagyobb gazdaságává, miután a japán növekedés a várakozásokon alul teljesített - írja a Bloomberg. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azonban csak év végére becsli a helycserét a két ázsiai ország között, igaz, egy korábbi számítás alapján. Japán a világ legnagyobb GDP-arányos államadósságával küzd, a tokiói tőzsde negyedével zsugorodott az elmúlt két évtizedben, valamint a lakosság száma elkezdett csökkenni.

A már több évtizede megfeneklett japán gazdaság további nehézséggel néz szembe: a jen erőssége miatt elemzők úgy látják, hogy gyenge marad az ázsiai ország gazdasága. A második negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a gazdaság (negyedéves szinten 0,1 százalékot), ami messze alulmúlja a piaci várakozásokat jelentő évi 2,3 százalékot - írja a Reuters. Az exportvezérelt gazdaság deflációval (árszínvonal-csökkenés) és a túl erős jennel küzd.

Egy becslés szerint az idén a felsőoktatásban kerülő brit diákok 25 000 font (körülbelül 8,5 millió forint) adósságot halmoznak fel tanulmányaik végére - írja a BBC. Egy 2000 diák megkérdezésével készült felmérés szerint egy évben 5600 font hitelt vesznek fel a jelzáloghitelek kivételével mindent beleszámolva. Az inflációs hatást és a kamatokat figyelembe véve ez 25 000 fontot jelent a tanulmányok végéig. Az éves hitelmennyiség 5,4 százalékkal növekedett egy év alatt.

A Royal Dutch Shell szerint egyre növekszik a dél-nigériai olajkitermelés elleni szabotázs-akciók száma. Csak augusztusban 3 különböző incidens történt az olajvállalat tulajdonát képző vezetékek ellen - írja a BBC. A cég tevékenysége következtében előfordultak a környezetet súlyosan szennyező katasztrófák. Ezek miatt a vállalat 4 millió dollár kártérítést fizetett tavaly.