Tizenöt éves csúcshoz közelít a gyapot ára, drágulhatnak a ruhák

Vágólapra másolva!
Tizenöt éves csúcsra szökhet fel az idén a gyapot ára, mert növekszik a kereslet a pamutból készült textilipari termékek iránt, elsősorban a feltörekvő országokban.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg összeállítása szerint a készletek tizenhárom éves mélyponton vannak, mert a termelés már legalább öt éve nem tud lépést tartani a kereslettel, ugyanakkor a készletek feltöltése is elmaradt az elmúlt két évben a válság miatt.

A New York-i árutőzsdén a múlt hét végén 85,71 cent volt egy font (453,6 gramm) gyapot decemberi jegyzése, és elemzők szerint az ár 94,9 centre is felmehet mielőtt októberben bejön az idei új termés. Tavaly 37 százalékkal emelkedett a pamut ára a nemzetközi piacokon.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint az idén 2,7 százalékkal 120,87 millió bálára növekszik a kereslet, elsősorban a nagy ázsiai textilgyártók importjának megugrása miatt.

Az augusztussal kezdődött idei betakarítási évben várhatóan 14 százalékkal 116,85 millió bálára bővül a termés. Ez rekordnak számít az elmúlt három évben, és a legnagyobb növekedés 2005-2006 óta.

A ruházati cégek arra számítanak, hogy az év végén, a jövő év elején emelkednek gyártási költségeik a pamut alapú anyagok drágulása miatt, s a többletköltségeket igyekszenek majd a vásárlókra hárítani.