Kereskedelmi szankciókkal fenyegeti az EU-t a WTO

2010.08.17. 11:48

Nemzetközi kereskedelmi szankciókkal kell számolnia az Európai Uniónak, ha nem veti alá magát a WTO vámtarifák eltörlését előíró döntésének. A vita hátterében az áll, hogy csúcstechnológiának tekintendő-e egy kábeltévé-vevőegység, vagy sem.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felszólította az Európai Uniót bizonyos elektronikai termékek vámjának eltörlésére, ennek elmaradása esetére pedig büntető szankciókat helyezett kilátásba - írja a Wall Street Journal.

A genfi székhelyű szervezet arra hivatkozik, hogy az 1996-ban 70 ország által aláírt Információs Technológiai Egyezmény (ITA) 0 százalékban rögzítette egy sor termék vámtarifáját. A hatálya alá tartozó termékek után évente 5 milliárd dollárnyi vámot nem kell megfizetni, forgalmuk 1996 óta több mint háromszorosára nőtt.

Az EU azonban nem hajlandó az egyezmény rendelkezéseit alkalmazni három termékcsoportra: az internetforgalom továbbítására is alkalmas kábeltévé-vevőegységekre, a síkképernyős monitorokra és a szkennelésre, faxolásra vagy fénymásolásra is alkalmas nyomtatókra.

Az unió arra hivatkozik, hogy a fentiek nem férnek bele az egyezményben szereplő "high-tech" (csúcstechnológiás) termékek körébe, ezek ódivatú fogyasztási cikkek, melyeket így 6-14 százalékos vám terhel. 2007-ben az EU 11 milliárd dollárnyit importált ezekből a termékekből.

Az Egyesült Államok, Japán és Tajvan évekig lobbizott az EU-nál a vámok eltörléséért, hiába. Két éve az érdekelt vállalatok nyomására a három ország a WTO elé vitte az ügyet.

A mostani határozat ellen az EU 60 napig fellebbezhet, de koránt sem biztos, hogy meg is fogja tenni, a tagországok ugyanis tchnológiai kérdésekben elég megosztottak. Egyes uniós tisztségviselők a komplett ITA-t szerenék újratárgyalni - írja az amerikai lap.

A WSJ megjegyzi, ha az EU nem tartja tiszteletben a WTO döntését, az USA, Japán és Tajvan jogosult lesz a kérdéses vámtarifákhoz hasonló mértékű terhet kivetni uniós termékekre, például autókra, gyógyszerekre és élelmiszerekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK