Soha nem látott magasságba szökött a havi felszámolások száma az építőiparban júliusban: 35 százalékkal több céget számoltak föl, mint egy évvel ezelőtt. Az ágazat helyzete júliusban csak kicsit volt rosszabb, mint ami a gazdaság egészében tapasztalható:  nemzetgazdasági szinten 29 százalékos volt a felszámolások egy év alatti növekedési üteme.

Tart az építőipar agóniája, az ágazat helyzete az idei hetedik hónapban tovább romlott. Júliusban az előző hónaphoz és az első félévhez képest egyaránt gyorsult az újonnan indított felszámolási eljárások számának növekedése. A hetedik hónapban 393 cég került ilyen eljárás alá, ami 35,5 százalékkal - 103 vállalkozással - több, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten elemzéséből.

Júniusban 363 cég dőlt be, a növekedés akkor 31,5 százalékos volt. Az első féléves folyamatokhoz hasonlítva még szembetűnőbb az ágazat helyzetének kilátástalansága. Január-júliusban ugyanis 15,7 százalékkal több vállalkozás dőlt be, mint egy évvel korábban, és már ez is gyorsulás volt az első negyedév végi 15 százalékos tempóhoz mérten.

 "Csak találgatni lehet, hogy hol van a mélypont" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója. Az mindenesetre mindennél többet mond, hogy az építési főszezon kellős közepén futnak történelmi csúcsra az ágazatban indított felszámolások.

Kicsit rosszabb mint a nemzetgazdasági átlag

A "válságágazat" helyzete júliusban csak kicsit volt rosszabb, mint ami a gazdaság egészében tapasztalható, hiszen nemzetgazdasági szinten 29 százalékos a felszámolások egy év alatti növekedési üteme. A szokásosnál kisebb különbség azonban semmiképpen sem az építőipar állapotának javulását jelenti, sokkal inkább a nemzetgazdaság egészének "hozzáromlását".

Alátámasztja ezt a GDP második negyedéves stagnálása, valamint a KSH napokban közzétett lesújtó építőipari kibocsátási adata is, amelyek tanúsága szerint az első félévben az ágazat termelése a nem túl rózsás tavalyitól is 13,8 százalékkal maradt el.

Rekordot hozott a végelszámolások alakulása is: júliusban 229 vállalkozás tulajdonosa döntött cége bezárása mellett, ami 17,7 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest. Az egy hónappal korábbival összevetve pedig irányváltás is történt, júniusban ugyanis 8 százalékkal kevesebb céget zártak be a tulajdonosok.

Adósságlovagok terepe

A nemzetgazdasági átlag 11 százalékos növekedést mutat, így a magasabb építőipari adat elvileg kedvező is lehetne az ágazatra nézve, az új cégek számának gyors növekedése azonban felülírja ezt. Júliusban ugyanis 115 új céget alapítottak az ágazatban, ami a tavaly júliusinál 20,8 százalékkal, az idén júniusinál pedig 23 százalékkal több.

Csorbai szerint az ágazat továbbra is a cégeiket gyakran és nagy rutinnal cserélgető "adósságlovagok" kedvenc terepe. A nemzetgazdaság egészében ugyanis 3 százalékkal kevesebb új vállalkozást hoztak létre júliusban, mint egy évvel korábban.