A magánszemélyek mellett több tízezer hazai vállalkozás létét is fenyegeti, hogy nem vagy csak igen nehezen tudják törleszteni devizaalapú kölcsöneiket. Nehéz helyzetüket nem csak a forint gyengülése okozza, hanem az is, hogy a válság miatt visszaesett a bevételük - így még nehezebben tudják fizetni a törlesztőrészleteket. A lakossághoz hasonlóan a vállalkozások is kormányzati segítséget várnak.

Miközben a lakáshitelesek egy részének súlyos helyzetével szinte nap mint nap foglalkozik a sajtó, arról kevés szó esik, hogy a devizaalapú hitelt felvett vállalkozások sorsa hasonlóan drámaian alakul. A forint gyengülése miatt emelkedő törlesztőrészletek kifizetése mellett többségük bevételei is csökkentek. Arról, hogy a magasabb költségeket esetleg áremeléssel próbálják kompenzálni, álmodni sem mernek - a piac, a vetélytársak azonnal megölnék a vállalkozást.

"Tisztán emlékszem a hitelem első törlesztőrészletére, 69 ezer forintot utaltam át a banknak" - mondta az [origo]-nak az a reklámmal foglalkozó budapesti vállalkozó, aki még  a válságot megelőzően vett fel szabad felhasználású, japánjen-alapú hitelt, 20 millió forint értékben, amiből a stúdiót korszerűsítette. Mostanában 120 ezer forint körüli összegeket fizet, de a csúcs 138 ezer volt, amely kereken duplája az első részletnek. Ráadásul nyolc éven keresztül csak a kamatot utalja, a tőkerészt a futamidő végén kell majd visszafizetnie, de hogy miből, azt egyelőre nem tudja.

Mint mondja, a mostani részletek kifizetése is gondot jelent, mivel az elmúlt időben nemcsak a megbízás lett jóval kevesebb, de a korábbi 40 ezres óradíjat is kénytelen volt 25 ezerre csökkenteni, ellenkező esetben egy munkát sem kapna. (Kimutatások szerint legalább 20 százalékkal estek vissza a reklámra fordított költések 2009-ben.) Mint mondta, üzlettársával komolyan fontolóra vették, hogy befejezik tevékenységüket, amennyiben nem fordul jobbra az üzletmenet.

Fix törlesztővel sem könnyű

"Napi gyakorisággal figyelem az árfolyamot" - mondta az [origo]-nak Nagy Endre fuvarozó, aki 2008 augusztusában vett fel svájcifrank-alapú hitelt, 142 forint körüli árfolyamon. Ma a frank 200 forint fölött jár, a fuvarozót ez mégsem érinti - legalábbis, ami a havi részletet illeti -, mivel a fix törlesztés mellett döntött a hitel felvételekor. A magasabb árfolyam viszont a teherautóvásárlásra felvett hitel tőketartozását 700 ezer forinttal megemelte, így a törlesztés 9-10 hónappal tovább tart.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamai (forint)

 

2008. 08. 19.

2009. 08. 19.

2010. 08.19.

Euró

236,84

273,68

277,23

Svájci frank

146,85

180,10

207,98

Japán jen

146,76

205,78

252,60A fix törlesztés miatt vállalkozását nem befolyásolja az árfolyamváltozás, nincs szükség áremelésre emiatt. "Komoly gond lenne, ha nem fix lenne" - mondta Nagy Endre, mivel szerinte nem lehet ráterhelni az árakra a kiadások emelkedését, hiszen "már így is kevesebb a fuvar".

Több tízezer cég szenved

Legalább 20-22 ezer, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) által képviselt kisvállalkozók mintegy felét érintheti a devizaalapú eladósodottság, de az egész kkv-szektort nézve ennek többszöröse lehet a szám - válaszolta az [origo] megkeresésére Szűcs György, az IPOSZ elnöke. Szűcs György szerint az egyéni vállalkozók, bt-k sokszor a kis műhelyek korszerűsítésére vettek fel hitelt, de a kölcsönök zömét kishaszonjárművek és személyautók vásárlására fordították. Közöttük van olyan, akinek a kezdetben 60 ezres részlete 90 ezerre nőtt, másoknak az ötéves futamidő változott hét évre. Akár így, akár úgy, mindenképpen nőtt az eladósodottságuk, ami legtöbb esetben akár a működést is veszélybe sodorhatja.

Ezért szorgalmazza az IPOSZ, hogy - hasonlóan a magánszemélyek lakáshiteleihez - a vállalkozások esetében is alkalmazzák majd a jegybanki középárfolyamot a törlesztőrészletek megállapításakor. Erről kívánnak tárgyalni a kormánnyal az ősz folyamán, de más könnyítéseket is fel kívánnak vetni. Megítélésük szerint ugyanis a kisvállalkozások tőkeellátottsága és nyereségszínvonala annyira alacsony, hogy szinte képtelenek a törlesztés kitermelésére. Az IPOSZ abban is bízik, hogy a lakossági és a közületi megrendelések nyomán nőni fog a kisiparosok bevétele, ami alapvetően megoldhatja gondjaikat - mondta Szűcs György.

Exportőröknek ajánlott a devizahitel

A lakossági szektortól eltérően, a vállalati finanszírozásban továbbra is fontos szerep jut a devizahiteleknek (jellemzően euróban), melynek segítségével a kis- és középvállalkozások hatékonyan csökkenthetik árfolyamkitettségüket, javítva jövedelmezőségüket - olvasható a Raiffeisen Bank egyik friss elemzésében. Fontos hangsúlyozni: a devizahitel nem csodaszer - teszik hozzá a Raiffeisen szakértői -, egy rossz finanszírozási döntés évekre nehéz helyzetbe sodorhat egy kisvállalkozást. Kizárólag a cég természetes forint/deviza kitettségének ismeretében dönthető el, melyik a helyes út az adott vállalkozás számára. Devizahitel felvétele kizárólag a megfelelő deviza-árbevétellel rendelkező vállalkozások (vagyis exportőrök) számára ajánlható.

Így adósodtak el

2003 elején a hazai bankrendszer által nyújtott euró-, dollár- és svájcifrank-hitelek értéke kevéssel haladta meg az 1200 milliárd forintot. Szűk három év alatt (2005 végére, 2006 elejére) ez az érték megduplázódott, túllépve a 2500 milliárdos határt - olvasható a Raiffeisen Bank elemzésében. A növekedés 2007-ben sem állt meg, aminek eredményeként a vállalati szektor devizahitel-kitettsége már 2006-2007 folyamán elérte az 50 százalék körüli szintet, a teljes vállalati belföldi hitelállományhoz viszonyítva. A csúcsot 2008 második féléve jelentette, hozzávetőlegesen 4000 milliárd forinttal, ahol a devizahitelek részaránya meghaladta a 60 százalékot.

 

A forint-árbevétellel rendelkező vállalatok részére a spekulációs célú devizahitel felvétel csak megfelelő pénzügyi tartalékok megléte esetén, illetve az árfolyam- és a kamatkockázatok gondos elemzése után javasolt. A forint-árbevételű kisvállalatok többsége számára az optimális választás a devizahiteleknél szignifikánsan kisebb kockázatú és így biztonságosabb forinthitel felvétel - javasolja a banki elemzés.