Ázsiát követve csökkenéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
Kis csökkenéssel nyitott kedden a Budapesti Értéktőzsde, s esésre számítanak az elemzők az egész napos teljesítményt illetően is.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,82 pontos csökkenéssel, 21 783,65 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,61 százalékkal gyengült.

Kun Szabolcs, a QUAESTOR Zrt. befektetési tanácsadója nyitás előtt kisebb csökkenést prognosztizált, és úgy vélte, hogy az eladói nyomás várhatóan megmarad a délelőtti órákban is. Nap közben óvatosan megjöhetnek a vételek is, de számottevő emelkedéshez nagyobb forgalomra lenne szükség - mondta a szakértő. Hozzátette, hogy délután az Amerikában megjelenő ingatlanpiaci adatok is befolyásolhatják a kereskedés menetét. A nyugat-európai tőzsdéken szintén gyengülést várnak az elemzők.

Rossz hangulat uralkodott kedden reggel az ázsiai értéktőzsdéken is, mert a befektetők aggódnak az amerikai gazdaság kilátásai miatt. A főbb európai tőzsdék gyengüléssel kezdték a keddi kereskedést. A londoni FTSE-100 index 0,77 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,76 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,78 százalékos veszteséget jelzett az első percekben.

Hétfőn a BUX 36,42 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 21 917,47 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 13,1 milliárd forint volt, a vezető részvények közül az OTP és a Magyar Telekom gyengült, a Richter árfolyama nem változott, míg a Mol erősödött az előző záráshoz képest.