Csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű

Vágólapra másolva!
A munkavállalók javadalmazása, a térség távhő ellátása és az államilag garantált hitelek visszafizetése miatt a társaság közgyűlése csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű Zrt. ellen - közölte a vállalat kedden.
Vágólapra másolva!

A társaság tájékoztatása szerint a helyzet kialakulásának legfőbb oka a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban létrejött villamosenergia szállítási szerződésekből származó kár. Az erőmű 2010 augusztus 30-ig, több mint 6 millió euró kifizetését lenne köteles teljesíteni azoknak az áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le. Amikor a System visszalépett, a kereskedők a Vért ellen indítottak kártérítési pert.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, melyet másfél évvel ezelőtt a Vért feljelentésére indítottak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Májusban döntöttek az erőmű megszüntetéséről

Még május 17-én döntött a többségi tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) igazgatósága arról, hogy "megkezdi a felkészülést" a bányát és az erőművet üzemeltető - több mint 1500 embert foglalkoztató - Vértesi Erőmű Zrt. végelszámolására, vagyis a cég megszüntetésére, amit három év alatt kívántak végrehajtani.

A Vértesi Erőmű évek óta folyamatosan veszteséges: 2007-ben 3,3 milliárd, 2008-ban 6,6 milliárd, 2009-ben pedig 3,4 milliárd forint veszteséget termelt. Az idei évi üzleti tervben 720 millió forint veszteség szerepel. A veszteség annak ellenére is halmozódott, hogy minden áramszámlába be van építve a szénbánya támogatása. Az úgynevezett szénfillér 0,2 forintot jelent minden kilowattóra áram árában.

Az MVM emellett tavaly 12 milliárd forint tulajdonosi hitelt is adott a Vértesi Erőműnek, a Bajnai-kormány pedig idén februárban egy 1,9 milliárd forintos rendkívüli támogatással mentette meg a céget a felszámolástól (erről itt olvashat részletesen), illetve jelentős ingyenes szén-dioxid-kvótákat is kapott az erőmű. A céget annak ellenére sem sikerült egyensúlyba hozni, hogy tavaly jelentős leépítéseket hajtottak végre: a 2100 fős létszám 1550 főre csökkent, több tevékenységet kiszerveztek a cégből.