A gazdasági tárca újabb közleménye miatt szakította meg adását a CNBC

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb közleménye miatt szakította meg a műsorát a CNBC amerikai üzleti csatorna - írta a Portfolio.hu. Az új kormányzati bejelentés szerint az IMF-fel folytatódó tárgyalásoknak nem célja egy újabb hitel-megállapodás.
Vágólapra másolva!

Megszakította a CNBC amerikai üzleti televíziós csatorna szerda délben a műsorát a gazdasági tárca legújabb közleménye miatt, írta a Portfolio.hu. A ma délelőtti bejelentés már arról szól, hogy a tegnap, szintén a tárca által bejelentett folytatódó IMF-tárgyalások célja nem az új hitel-megállapodás megkötése, hanem csak a szokásos felülvizsgálati tárgyalásokról van szó.

"Az IMF-fel ősszel várható tárgyalások kizárólag az IMF alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd.... az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsön-megállapodás megkötése" -áll a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán negyed tizenkettőkor kiadott közleményében. Ebben azt is közölték, hogy "a magyar kormány továbbra is következetesen tartja magát a 2010. évre tervezett 3,8%-os GDP arányos költségvetési hiánycélhoz."

Tegnap este az új hitelmegállapodással kecsegtető bejelentés hatására szinte már majdnem fellélegzett a piac, a forint is erősödésnek indult és a tegnap déli 286-os euróval szembeni árfolyama a 282-es szint alá ment este miután a gazdasági tárca azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy "a tárgyalások valószínűleg ősszel folytatódnak, és megegyezésre fogunk jutni". Kósa lajos ezután a TV2 esti műsorában azonban már arról beszélt, hogy a tárgyalások folytatásából "nem következik, hogy új hitelvonalat szeretnénk nyitni".

Ezután jött ma délelőtt a tárca legújabb közleménye, hogy nincs szükségünk IMF-hitelre továbbra sem, és ennek hatására ismét gyengülni kezdett a forint, ugyanis a befektetők rendkívül érzékenyekek minden, a magyar kormány és az IMF közötti hiteltárgyalásokat érintő információkra. A forint euróval szembeni árfolyama a reggeli 281-es szintről a 283-as szintig gyengült, a svájci frankkal szemben pedig jelenleg a 217,62-es szinten állnak a jegyzések a reggeli 216-os szint után.