A forintot rázhatja meg a kormány zűrzavaros kommunikációja

Vágólapra másolva!
Kedden még az IMF-tárgyalások felújításáról beszélt a nemzetgazdasági tárca, szerdán pedig arról, hogy nem változott Magyarország álláspontja. A felemás kommunikáció nagyon kényes dolog, mert a nemzetközi pesszimizmus miatt amúgy is morcos befektetőket elbizonytalaníthatja, ez pedig nagyon nem hiányzik a forintnak.
Vágólapra másolva!

Zűrzavaros a kormány kommunikációja az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban, ami biztosan nem használ Magyarország, azon belül is a forint megítélésének.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) új hitelére nincs szüksége kormánynak - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményéből. A minisztérium szerint a tárgyalásokon nem az új hitelkeretet fogja kérni a kormány, hanem csak a "szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció" történik meg.

Ezzel szemben kedden még azt nyilatkozta a minisztérium a Bloombergnek, hogy a kormány tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal. A tárgyalások tartalmáról ugyan nem tettek említést, a piac azonban úgy értelmezte a kijelentést, hogy számítani lehet egy megállapodásra, amely egy új hitelkeretet biztosítana Magyarországnak. A második közlemény megjelenése után a forint gyengülni kezdett, a fél 10-kor még 281,50 forint körül mozgó euró nem sokkal 13 óra után 284 forint felett járt.

Gondot okoz a káosz

"Érthetetlen a felemás kommunikáció, ami hosszabb távon problémát okozhat. A befektetőknek nem lehet az egyik nap ezt, a másik nap pedig azt mondani, mert könnyen rátenyerelnek a forinteladás gombra" - mondta a nemzetgazdasági tárca közleményeire utalva egy devizakereskedő.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője pedig azt mondta, nem a makroszámokkal van baj, mert a 3,8-4,2 százalékos hiány a világ országainak hiányszámait nézve jónak mondható, ám a kommunikációval elveszthetünk valamit, amit nagyon nem kellene. Ez pedig a befektetői bizalom, aminek eltűnése érzékenyen érintheti a forintot. "Ráadásul a kormány a bajba jutott devizahiteleseknek igyekszik mentőövet nyújtani, de a felemás kommunikáció miatti bizonytalanság miatt pont ők kerülhetnek még nehezebb helyzetbe" - tette hozzá Kolba Miklós.

Kikényszerítheti a piac a megállapodást

A zűrzavaros kommunikáció más piaci szakértőknél is kérdőjeleket vet fel. "Nem értem, hogy ha tegnap már tudták, hogy nem kell hitel, akkor miért nem egyszerre mondták" - reagált Daróczi Andor, az MKB Alapkezelő vezérigazgatója a minisztériumi közleményekre. Szerinte az azonnali piaci reakciók mutatják, hogy a befektetőknek nem nagyon tetszik, ahogy a kormány kommunikál. Az IMF-megállapodást szerinte a piac ki fogja kényszeríteni "még ebből a kormányból is". Hozzátette: "a piac nagy úr, csak egy ideig lehet szembemenni vele". "Bízom benne, hogy nem élőben kell megtapasztalni" - mondta Daróczi Andor.

Elérhetetlen politikusok

Próbáltuk a délelőtt folyamán többször elérni a Fidesz több, gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkozó tagját is, de sem Rogán Antalt, sem Kósa Lajost, sem Varga Mihályt nem sikerült elérnünk. A kormányzati kommunikációs iroda és Szapáry György sem válaszolt e-mailben feltett kérdéseinkre a cikk megjelenéséig. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak feltett kérdésinkre cikkünk megjelenése után érkezett válasz: a részletek firtató kérdéseinkre elküldték a ma délőltt kiadott közleményüket.


A minisztériumi közlemény megjelenése előtt még éppen úgy értelmezte Daróczi a keddi bejelentést, hogy nyert a piaci érv. "Ezt a gólt sikerült berúgnia a piacnak a kormány hálójába" - vélte Daróczi Andor utalva arra, hogy vélhetően az árfolyamok esése miatt jelentette be a kormány az IMF-tárgyalások folytatásának szándékát. "Józan hangok kerülhettek többségbe a gazdasági tanácsadói körben, akik szerint jó lenne a megállapodás" - vélte Daróczi.

"A kormány legújabb közleményének a hírértéke nem is az, hogy csak a szokásos felülvizsgálati tárgyalásokat folytatják, és mégsem lesz új hitel-megállapodás, ellentétben azzal, amit tegnap közöltek, hanem az, hogy a kormány kommunikációja ismét kaotikussá vált, ami tovább növeli az ország körüli bizonytalanságot" - véli Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. "Ezek után bármilyen fajsúlyos bejelentés érkezik a kormány részéről, könnyen lehet, hogy mind a piac, mint a külföldi szervezetek szkeptikusan fogadják majd azt" - tette hozzá az elemző.

Az elemzők véleménye egybecseng a Commerzbank megállapításaival. "Úgy látszik, tegnap (kedden - a szerk.) estére az illetékesek megértették végre, hogy van olyan komoly a helyzet itthon és a nemzetközi piacokon, hogy bizony szükség van az IMF nyújtotta védőhálóra" - írta a Commerzbank elemzése. Azt azonban a kommentár szerzője is hozzátette, hogy a "nyugtával dicsérd a napot mondás itt is érvényes", azaz "a piacokat a konkrét megállapodás tudná igazán megnyugtatni". Az azóta kikerült minisztériumi közlemény azonban egyértelműen jelzi, hogy a kormány nem készül új hitelkeretre, tehát konkrétumok helyett csak fokozódott a bizonytalanság.

Összevissza

A politikai érintettség miatt neve elhallgatását kérő, az IMF-tárgyalások hátterét jól ismerő forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy a kormány összevissza kommunikál IMF-ügyben. "Tegnap még a tárgyalások felújítását említik, egy nappal később pedig azt mondja a nemzetgazdasági tárca, hogy nincs változás Magyarország álláspontjában" - mondta.

Szerinte az első megnyilvánulás segítette volna Magyarország megítélését, mivel az volt az üzenet, hogy a pesszimista hangulatban Magyarország számíthat a pénzügyi védőernyőre. Az ezt annulláló nyilatkozat azonban újra bizonytalanságot ébreszt a befektetőkben, ami egyáltalán nem kedvez a magyar eszközöknek - tette hozzá.

Maga az IMF-hitel körüli bizonytalanság is árthat Magyarország megítélésének. Luis Costa, a Citigroup stratégája szerint a legtöbb alapkezelő inkább a többi feltörekvő országot részesíti előnyben Magyarországgal szemben. A Bloomberg cikke szerint azt állította a szakértő, hogy "nem szívesen ajánljuk Magyarországot a jövő évi és azutáni költségvetés bizonytalanságai miatt". Hozzátette, hogy a magyar gazdaságpolitika habozásával szemben a többi feltörekvő piacot ajánlják, így a lengyel, dél-afrikai, egyiptomi, de még az ukrán papírokat is befektetésre érdemesnek tartják.

Nagy összeborulás nem lesz

A piac megelőlegezi a bizalmat az új magyar kormánynak, de közben kemény elvárásai is vannak vele szemben - így értelmezi az IMF-tárgyalások körüli piaci folyamatokat Daróczi Andor. Szerinte az IMF-megállapodás szükséges a piac bizalmának megszerzéséhez, de önmagában az még kevés lesz, ha egyáltalán lesz új hitel. "Nagy összeborulás nem várható, de valamiféle kompromisszum kell, a leülés még nem garancia a sikerre" - mondta.

"Az ártatlanság vélelmét fenntartják egyelőre a piaccal szemben, ezt mutatja a hosszú távú magyar állampapír iránti nagy kereslet" - mondta Daróczi Andor. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az IMF-tárgyalásra való kormányzati szándék bejelentése és az az utáni árfolyam-erősödés csak nullázta a korábbi esést, a bizalom ettől meg nem tér vissza.

Ami biztos, hogy az IMF hitelkeretének megléte vagy elutasítása élénk figyelmet vonz a piacokról. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint "lévén, hogy a piaci heves reakciókat mutatott a tárgyalások megszakadásakor, különös figyelemmel kísér minden ezzel kapcsolatos eseményt".