Ősszel folytatja az IMF-tárgyalásokat a kormány

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ősszel folytatódhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. A minisztérium a Bloomberg hírügynökséggel azt közölte, hogy megállapodásra is fognak jutni a Valutaalappal, de nem közöltek részleteket arról, mit lehet a megállapodás tartalma.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány folytatni fogja a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), hogy megerősítse a megrendült befektetői bizalmat, és - közölte kedden este a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség. "A tárgyalások valószínűleg ősszel folytatódnak, és megegyezésre fogunk jutni" - írta a Bloomberg kérdéseire adott válaszában a minisztérium, de nem részletezte, hogy mi lehet a megállapodás tartalma. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn még azt mondta: nem rendelkezik információval arról, hogy folytatódnának a tárgyalások.

A Magyarországnak 25 milliárd dolláros segítséget nyújtó IMF tisztviselői idén július 17-én hagyták el Budapestet, anélkül, hogy jóváhagyták volna a kormány költségvetéssel kapcsolatos terveit. A tárgyalások az után értek véget, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem erősítette meg az előző kormány kötelezettségvállalását, amely szerint jövőre a GDP 3 százalékára alá csökkentik a költségvetés hiányát.

A minisztérium a Bloombergnek küldött levélben azt írta, hogy a tárgyalások júliusban nem omlottak össze, csupán véget ért egy tárgyalási forduló. Amennyiben a júniusi tárgyalási forduló megállapodással zárult volna, akkor a magyar kormány a már korábban felvett közel 14 milliárd euró összegű IMF és EU-hitel mellett további 1,4 milliárd eurót hívhatott volna le.

Magyarország volt az első EU-tagállam, amely a gazdasági válság miatt nemzetközi segítségre szorult 2008-ban. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a forint még mindig sérülékeny, mivel az államadósság szintje Magyarországon a legmagasabb a keleti EU-tagállamok közül: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a második negyedévben a GDP 82,9 százaléka volt.