Nőtt a román költségvetési hiány

2010.08.27. 12:30

Románia első hét havi költségvetési hiánya 3,9 százalékra rúg, miközben az első hat hónapban még csak 3,4 százalék volt. Elemzők szerint azonban még ez sem biztos, hogy a valós helyzetet fejezi ki, mert a román állam több kisvállalkozásnak is tartozik. Ezeket a kifizetéseit lpedig lehet, még tovább halasztja annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az IMF-hitel feltételéül előírt hiányt. 

 Románia első hét havi költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékra ugrott azok után, hogy az első félévben csupán 3,4 százalék volt, derül ki a román pénzügyminisztérium pénteken közzétett jelentéséből. A deficit 20 milliárd lejt tett ki.

A Nemzetköz Valutaalap (IMF) által nyújtott 20 milliárd euró értékű mentőcsomag további részleteinek folyósítása a kormány által vállalat 6,8 százalékos éves GDP-arányos költségvetési hiány teljesítését követeli meg.

A román elszámolási rend szerint számított pénzforgalmi adat nem tartalmazza az állam késedelmes kifizetéseit, amelyekkel a kisvállalkozásoknak tartozik, így elképzelhető, hogy a kormány később több állami kifizetést  fog visszatartani annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az IMF feltételeit, amely szintén a pénzforgalmi deficitre vonatkozik. 

 "Látva a júliusi állampapír-eladási gondokat, és figyelembe véve, hogy az IMF arra kérte a kormányt, hogy fizessen ki mintegy 2 milliárd lejnyi hátralékot, úgy gondolom, hogy a hiány mutató nem tükrözi a költségvetés valódi helyzetét" - idézte  a Reuters Nicolaie Alexandru-Chidesciuc az ING bank elemzőjét.

Más elemzők arra mutatnak rá, hogy miközben a kifizetési kötelezettségek visszatartása segíti a pénzforgalmi hiánycél teljesülését,  mélyíti a recessziót, hiszen forrásokat von el a vállaltoktól és a háztartásoktól.

 Az már korábban kiderült, hogy a román kormány nem tudja teljesíteni egy, az Európai Unióval kötött megállapodásában szereplő negyedéves kifizetési hátralék célszámokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK