Matolcsy: A kormány egy hétfejű sárkánnyal harcol

Vágólapra másolva!
Magyarország finanszírozni tudja az államadósságot, így nincs szükség újabb IMF-kölcsönre, mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a költségvetési élénkítésre nincs lehetőség, monetáris élénkítésben lehetne gondolkodni, de ahhoz szerinte nem partner a jegybank. A kormánynak szerinte egy hétfejű sárkánnyal kell megküzdenie, miközben tíz aknát kerülget. A dinamikus növekedés ideje még nincs itt, de 2030-ra lehagyjuk az uniót.
Vágólapra másolva!

A kormány egy hétfejű sárkánnyal harcol és egy tíz tényezős aknamezőn kormányoz, mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén.

A hétfejű sárkány elleni harc hét súlyos probléma legyőzését jelenti, vagyis meg kell oldani a megbomlott egyensúly, a lassú növekedés, az alacsony foglalkoztatottság, a magas államadósság, a bruttó hazai termék és a bruttó nemzeti jövedelem nagy különbsége, az alacsony beruházási ráta és a rossz vesenyképesség problémáját.

Matolcsy szerint a tíz akna, amelyek behatárolják a kormány mozgásterét a költségvetésben talált 300 milliárdos fekete lyuk, a magas államadósság, a magas kamat, a válságban lévő belföldi gazdaság, az alacsony foglalkoztatottság és magas munkanélküliség, az elpazarolt uniós források, a magas svájcifrank-hitelállomány, a magas infláció, a szétvert jogállam, illetve az EU és az IMF által ránk testált kényszerzubbony.

Vagyis "súlyos és sötét örökségként" nehezedik ránk az elmúlt nyolc év, illetve a globális helyzet sem túl fényes, Amerikában a miniszter szerint recesszió van, a fenntartható növekedés beindulására nemzetközi szinten csak 2012 második felétől, illetve 2013-tól számít a magyar kormány. Ebben a "satuban", az örökölt aknákon egyensúlyozva kell a súlyos problémákat megoldani, mondta Matolcsy.

2030-ra fejlettebbek leszünk mint az unió

Matolcsy szerint mindezek fényében "arcátlanul" optimista és ambiciózus az új kormány gazdaságpolitikája, még ha fiskális élénkítésre most nincs is lehetőség, hanem helyette szigorú költségvetési politikát fognak folytatni, ami az egyik lényege a konzervatív, polgári költségvetésnek. A miniszter véleménye szerint monetáris gazdasági élénkítés lehetséges lenne, de az MNB - úgymond - nem osztja a kormánynak ezt a véleményét. Vagyis gazdasági élénkítésre maradnak az átcsoportosított uniós pénzek, lesznek további akciótervek is, amiknek része lesz az "elsöprő erejű adóreform", tehát lesz egykulcsos, 16 százalékos szja, csak több lépcsőben. Ennél több részletet nem közölt egyelőre a miniszter.

A miniszter elmondta azt is, hogy az idei év második fele a pénzügyi stabilizációnak az időszaka, 2011-2012-ben kerül sor a strukturális reformintézkedésekre, 2013, illetve 2014 pedig a fordulatok és a növekedés időszaka lesz. 2030-ra pedig Magyarország meghaladja majd az átlagos uniós gazdasági fejlettséget.

Egyszerre akarnak egyensúlyt és növekedést

Stratégiai partnere marad az ország az IMF-nek, "technikai segítséget kérünk és kapunk", de újabb megállapodást nem, mivel Magyarország teljes mértékben finanszírozni tudja az államadósságot - mondta Matolcsy György, és megismételte, hogy a kormány tartja magát a 3,8 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiányhoz.

Matolcsy kifejtette, hogy az EU és az IMF létfontosságú segítséget adott Magyarországnak, e nélkül pénzügyi összeomlás lehetett volna. A kölcsönszerződés októberben lejár, újat a magyar kormány nem kíván kötni, nincs rá szüksége. A finanszírozást a pénzpiacokról kell biztosítani, ez a nemzetgazdasági miniszter szerint az új gazdaságpolitika sikerével biztosítható. "Jelen pillanatban még nem ismertül fel azt, hogy ez valójában egy mennyire bátor döntés volt" - véli a miniszter. Jövőre kezdődő uniós elnökségünk alatt is azt fogjuk képviselni, hogy nem csak a költségvetési egyensúly, hanem a növekedés is ugyanolyan fontos, tette hozzá.