Egy évtizedre erős marad a svájci frank egy nagybank szerint

Vágólapra másolva!
Az egyik vezető svájci nagybank elemzői szerint a frank a német márka szerepét veheti át, így akár egy évtizedre is beragadhat a mostani erős szinten.
Vágólapra másolva!

A svájci frank erős marad, a befektetők szemében pedig olyan szerepet tölthet be, mint amilyet egykoron a német márka - vélik az egyik legnagyobb svájci bank, a UBS elemzői, akiket a Bloonmberg idézett.

A frank nyár óta erősödik, csütörtökön azért izmosodott csaknem paritásra a dollárral szemben az árfolyam, mert egy jelentés szerint Svájcban a bruttó hazai termék (GDP) a várt 0,8 százalékkal szemben 0,9 százalékkal nőtt a második negyedévben.

A UBS elemzője szerint a második negyedéves svájci GDP-adat jól mutatja, hogy milyen szoros az összefüggés az alpesi ország és a német gazdaság teljesítménye között, így a svájci pénz akár tíz évre is a mostani erős szinteken maradhat a fő nemzetközi devizákkal szemben.

A frank csütörtökön 0,5 százalékot erősödött a dollárral szemben, az árfolyam az amerikai pénzzel szembení 1,0111. Az euróval szemben 0,4 százalékos volt az izosodás, a kurzus pedig 1,2964 (az euróval szemben augusztus 31-én mérték a legerősebb kurzust, akkor 1,2852 volt az árfolyam).

Az idei évben a frank 14 százalékot értékelődött fel az euróval szemben, a dollárral szemben pedig 2,4 százalékos volt az erősödés.

A frank árfolyamának esetleges egy évtizedre való beragadása - ahogy azt a UBS jósolja - komoly gondokat jelentene a magyar devizahitelesek többségének, akik svájci frankban denominált hiteleket vettek fel, így az erős frank automatikusan magas törlesztőrészletet jelent számukra.

Csütörtökön a frank 219 forint alatt állt, az eddigi rekord 223 forint, amit kedden jegyeztek fel.