Magyar Nemzet: A Malév volt tulajdonosa szerint minden törvényesen zajlott

Vágólapra másolva!
Borisz Abramovics, a Malév volt tulajdonosa szerint törvényesen működtették a légitársaságot, a rendőrség által vizsgált szerződéseket pedig teljesítették. Az üzletember közölte, hogy Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szakmaiatlan nyilatkozatokat tett a cég pénzügyi ügyleteiről.
Vágólapra másolva!

"Én teljesen meg vagyok arról győződve, hogy a mi tevékenységünk a cégnél logikusan megmagyarázhatóak, egyértelműen a Malév fejlesztését szolgálták, és ami a legfontosabb, minden cselekedetünk a törvényesség teljes betartásával történt" - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Borisz Abramovics, a Malév volt tulajdonosa.

A rendőrség által vizsgált teljesítés nélküli kifizetésekkel kapcsolatban az üzletember elmondta, "teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy a szerződés szerinti teljesítések magas szakmai szinten megtörténtek, s ami a legfontosabb, milliárdokban mérhető gazdasági eredményeket hoztak".

Elúszott befektetések

Az Oszkó Péter volt pénzügyminiszter által jogellenesnek nevezett - több mint 30 milliárd forint értékű - garancianyújtásról Borisz Abramovics azt mondta, hogy nem vett részt annak az előkészítésében. ez egy szokványos eljárás és törvényesen folyt minden.

"A lényege, hogy a bank egy ügylet kapcsán pótlólagos biztosítékokat kér. A Malév szempontjából ez a garanciavállalás semmilyen módon nem befolyásolja a vállalat pénzügyi helyzetét" - fogalmazott Abramovics, aki szerint Oszkó csak felületesen foglalkozott a kérdéssel. "Ilyen szintű állami hivatalnoktól egy ilyenfajta megnyilatkozás legalábbis szakmaiatlannak nevezhető" - tette hozzá Abramovics.

Abramovics kijelentette, hogy törvényes, senkinek kárt nem okozó szerződést kötöttek. Hozzátette, "meg vagyok róla győződve, hogy ha az új kormány vizsgálata előrehalad, akkor ők is úgy látják majd mint én". Abramovics azt is elmondta, hogy a Malév és az oroszországi projektek bedőlése a pénzügyi válság miatt sok veszteséget jelentettek számára. "Egyszerűbben fogalmazva: elúszott minden befektetésem, amit az orosz légiközlekedésbe beletettem" - közölte Abramovics, aki azt is elmondta, hogy manapság csak a barátai miatt jár Magyarországra.

Fellegi szerint nyereségesség tehető a Malév

A fejlesztésért felelős miniszter, Fellegi Tamás a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy változtatni kell azon a helyzeten, hogy a Malévban 5 százalékos tulajdonnal rendelkező orosz Vnyesekonombank fontos kérdésekben vétőjoggal rendelkezik. A miniszter közölte: "A kormánynak világos stratégiája van a Malévot illetően: nemzeti légitársaságra szüksége van az országnak". Fellegi szerint a Malév nyereségessé tehető hosszú távon, akár az orosz tulajdonos részvételével is.

A miniszter azt is elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy ne emelkedjen a gáz ára az ősz folyamán és a szolgáltatókkal várhatóan szeptember végéig meg fognak állapodni.