MNB: A heti előrejelzés nyomán nőhet az egynapos betét kamata

Vágólapra másolva!
Magyar Nemzeti Bank hetente közli a bankrendszer egészét érintő likviditási előrejelzését. A keddenként megjelenő előrejelzés két területet fog át : a Kincstári Egységes Számla (KESZ) alakulásáról közöl információt az MNB, amely a költségvetés bevételeire és kiadásairól ad számot, illetve prognózist és közli a készpénzállomány alakulását
Vágólapra másolva!

Az egynapos betét kamata a jelenlegi 4,25 százalékról közeledhet a jegybanki alapkamat - jelenleg 5,25 százalékos - mértékéhez, felelték a jegybank szakértői arra a kérdésre azután, hogy a monetáris tanács hétfőn döntött arról, hogy az MNB szeptember 14-én féléves próbaidőre megkezdi a bankrendszer egészére vonatkozó előrejelzéseit.

Magyar Nemzeti Bank hetente közli a bankrendszer egészét érintő likviditási előrejelzését, amelynek hatására a hitelintézetek feltehetően nagyobb összeget helyeznek el kéthetes MNB betétben, és kisebb összeget egynapos (overnight) betétben.

A jegybank vezető elemzője Balogh Csaba szerint az MNB több információval rendelkezik, mint a bankrendszer egyes tagjai, így a bankrendszer egészét érintő likviditási hatásokat pontosabban képes felmérni és közzétenni. A jegybank szakértői elmondták, két területet fog át a keddenként megjelenő előrejelzés: a Kincstári Egységes Számla (KESZ) alakulásáról közöl információt az MNB, amely a költségvetés bevételeire és kiadásairól ad számot, illetve prognózist és közli a készpénzállomány alakulását.

Amennyiben a KESZ állománya nő akkor a bankrendszer csökkenő likviditásra számíthat, ha pedig a KESZ számla csökken, akkor a likviditás várhatóan nő. A szakértők hozzátették azt is, hogy a készpénzállomány növekedése a várható likviditás csökkenését, a készpénzállomány csökkenése pedig a likviditás bővülését hozza magával.

Mivel a bankrendszer eddig nem rendelkezett ilyen előrejelzéssel,a túlzott óvatosság miatt olykor a szükségesnél nagyobb összeget helyeztek ki egynapos bankközi piacon, amelynek nyomán az egynapos kamat szintje, a jegybank kamatfolyósójának (5,25 százalék plusz/mínusz egy százalék) alján, azaz 4,25 százalékon ragadt - magyarázta a jegybanki elemző, akik megerősítették, hogy az MNB a kamatfolyósó közepén kívánja tartani az egynapos betét kamatát.

Amennyiben az MNB előrejelzései jó támpontot adnak a bankrendszernek, akkor a hitelintézetek feltehetően nagyobb összeget helyeznek el kéthetes MNB betétben, és kisebb összeget egynapos betétben, fogalmaztak a szakértők.