Az időjárás 150 milliárd forint kárt okozott a mezőgazdaságnak

Vágólapra másolva!
Az idei szélsőséges időjárás legalább 150 milliárd forint kárt okozott a hazai mezőgazdasági termelőknek, amivel szemben jelenleg mindössze 4 milliárd forint van a kárenyhítési alapban.
Vágólapra másolva!

Az ágazati problémák mellett a természet is megnehezítette az agrárium életét idén, hiszen a vegetációs időszak nagy részében több mint 400 ezer hektár volt víz alatt; bár a felmérés még tart, a károk nagysága a legszerényebb számítások szerint is eléri a 200 milliárd forintot, melynek háromnegyede a mezőgazdaságot sújtja - mondta kedden egy szegedi konferencián Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Mint kifejtette, ezzel szemben csak 4 milliárd forint van a kárenyhítési alapban. A tényleges károk ismeretében október elején a kormány elé kerül egy előterjesztés, arról, hogy az alapot milyen mértékig kellene feltölteni.
Emellett a kárenyhítési folyamatban próbálták egyszerűsíteni a vis major eljárást, az igazolás megszerzése ezért egyablakossá vált - mondta.

Az Uniót is megkeresték, hogy a területalapú támogatások megelőlegezhetőek legyenek, erre hivatalos választ szeptember 20-át követően várnak. Pozitív válasz esetén, várhatóan október második felében kifizetik az unió által engedélyezett támogatási összeget, ami legkevesebb 50 százalék, azaz mintegy 24 ezer forint hektáronként.

A bankokkal is folyamatosan tárgyalnak a hitelek átütemezéséről, illetve kidolgozás alatt van a károsultak számára adható új forgóeszköz finanszírozási konstrukció.