Figyelni fogja az EU a tagállamok büdzséjét

Vágólapra másolva!
A túlköltekezés megelőzése végett az összes uniós tagállam költségvetését ellenőrizni fogja a jövőben az EU. Előzetes iránymutatásokat is ad majd az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei azt az új szabályozást, amelynek értelmében minden év elején előzetes uniós egyeztetésnek vetik alá a nemzeti költségvetéseket - derül ki a miniszterek keddi üléséről kiadott közleményből.

A következő évtől az Európai Bizottság jelentése alapján a tagállamok kormányait képviselő tanács minden év elején meghatározza az unió előtt álló gazdasági kihívásokat, és stratégiai iránymutatásokat ad ezekhez. A tagországoknak ezt figyelembe véve április végéig szükség esetén módosítaniuk kell középtávú pénzügyi stratégiájukat. Nyáron a tagállamok ugyancsak uniós iránymutatást kapnak a következő évre vonatkozó költségvetésükhöz.

Az uniós zsargonban európai félévnek (European semester) nevezett új rendszer arra lesz hivatott, hogy figyelemmel lehessen kísérni a tagországok gazdaságpolitikáját, és időben kiderüljön, ha valamelyik eltérést mutat az uniós iránytól, illetve ha egyensúlytalanság van kibontakozóban.

A rendszert az EU-n belüli gazdasági együttműködés javításán dolgozó - Herman Van Rompuy EU-elnök vezette - munkacsoport dolgozta ki. A pénzügyminiszterekből álló csoport feladata olyan szabályok megalkotása, amelyek lehetővé teszik a gazdasági válságok megelőzését, illetve könnyebb kezelését a jövőben.

Eddig ez a leginkább kézzelfogható eredménye a görög válság megismétlődésének megakadályozását célzó, május óta tartó erőfeszítéseknek. A találkozónak a Reuters által ismertetett jegyzőkönyvében az áll, hogy a rendszer bevezetése javítja a gazdaságpolitikai egyeztetést, erősíti a költségvetési fegyelmet és a stabilitást.

A brüsszeli pénzügyminiszteri találkozó napirendjén szerepel a bankadó, illetve a pénzügyi tranzakciókat sújtó illeték bevezetésének kérdése is. Előbbiről elvi síkon már egyetértés van, utóbbiról azonban jelentős nézetkülönbségek vannak a tagállamok között.