Rekord szinten tapadt le a svájci frank

Vágólapra másolva!
Kedden tovább gyengült a forint, valamennyi fontos külföldi deviza drágult. Kevéssel négy óra után az euróval 287 forint fölött kereskedtek, a frank árfolyama pedig 223,95 forintot ért, ami soha nem látott szintet jelent, de még ezt is megdöntötte  este kilenc előtt, amikor 224,35 forintot kellett adni egy svájci frankért.
Vágólapra másolva!

Kedden este kilenc előtt egy svájci frank 224,35 forintba került, ami újabb csúcs, egy euróért pedig 287,72 forintot kellett adni. Délután 4 órakor egy euróért 287,60 forintot kellett fizetni, egy dollár 225,40 forintot ért, egy svájci frank pedig 223,95 forintba került. A frank árfolyama múlt kedden volt csúcson, akkor valamivel több mint 223 forintba került egy frank.

Reggel kilenc óra körül 286,70 foritnál járt az eupai közös pénz jegyzése, szemben a hétfő esti 284,70 forinttal. Ezzel párhuzamosan a svájci frank és a dollár árfolyama 3-3 forinttal 221,60, illetve 224 forintra emelkedett reggelre, azóta pedig tovább drágultak. A forint mozgását elsősorban a nemzetközi hangulat befolyásolja, így a külföldi piacokon erősödő pesszimizmus számlájára írható a forint gyengülése.

Lehet még rosszabb is egy elemző szerint

Komor képet festett a forint kilátásairól az [origo]-nak Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője. Mint mondta, nem tartja elképzelhetetlennek rövid időn belül a 300 forintos euró, illetve a 230-as svájci frank árfolyamot sem amennyiben a hitelminősítők lerontják Magyarország kockázati besorolását, aminek következtében a külföldi befektetőknek kötelező megválniuk magyar eszközeiktől. Gondi szerint a forint keddi látványos gyengülése, aminek következtében új negatív csúcsot döntött a svájci frankkal szemben, két dolognak köszönhető.

Egyrészt, hogy az Európai Bizottság kedden délelőtt megfedte a magyar kormányt a jegybank elnök fizetésének csökkentése miatt, másrészt, hogy Orbán Viktor kedden délután - kormányzásának 100 napját értékelő beszédében - látványosan utasította vissza a kormányának szánt üzenetet, kritikát. Természetesen nem Simor fizetéséről, hanem a jegybank függetlenségének szavatolásáról van szó - fogalmazott a kereskedő. Gondi úgy véli, hogy a kormány ellenszegülése a nemzetközi szervezeteknek ágyaz meg az ország leminősítésének.

Másként látja a forint árfolyamának kilátásait az ING-s Németh Dávid makroelemző, aki szerint a hitelminősítők nem lépnek ilyen gyorsan, s az ország kockázati besorolásának változtatását, esetleges rontását nem Simor fizetésének alakulásától, hanem attól teszik függővé, hogy a kormány milyen költségvetést készít 2011-re, s hogy milyen tárgyalásokat folytat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Komoly kockázat

A frank árfolyamának emelkedése a magyar devizahiteleseket érinti különösen rosszul, a lakáshitelek nagy részét ugyanis frankban vették fel a magyar háztartások, a kurzus változása pedig automatikusan érvényesül a havi törlesztőrészletekben. A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten az egész magyar gazdaság egyik fő kockázati tényezőjének nevezte a frankárfolyam emelkedését (erről itt olvashat részletesen).